Rauman sahalla hyödynnetään esimerkiksi konenäköä ja tekoälyä laajemmin kuin sahateollisuudessa on aiemmin tavattu tehdä. Käytössä on muun muassa GEMA by Pinja -järjestelmä.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa Raumalle maailman moderneimman sahan, jonne Pinja toimittaa MES-ratkaisun.

Rauman sahainvestoinnin kokonaiskustannus on 200 miljoonaa euroa ja arvioitu vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa. Tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä.

Pinjan yhteistyö Metsä Groupin kanssa alkoi jo vuonna 2010, jolloin teknologiayhtiö toimitti järjestelmäratkaisuja Metsä Woodin vaneri ja kertopuu -laitoksille. Rauman saha on valmistuessaan seitsemäs Metsä Fibren saha, jossa käytössä on Pinjan toimittama MES-järjestelmä.

– Pinja on pitkäaikainen kumppani sahaliiketoiminnan puolella yhtiössämme. Olemme heidän kanssaan kehittäneet toimintaamme kaikilla sahoillamme. Yhteistyö Pinjan kanssa on toiminut luotettavasti, kertoo Rauman sahan projektijohtaja Harri Haapaniemi.

Rauman sahalle toimitettava MES-ratkaisu sisältää iPes by Pinja tuotannonsuunnittelu- ja valmistuksenohjausjärjestelmän sekä GEMA by Pinja -tuotannon tiedonkeruu- ja ohjausjärjestelmän. Pinja toimittaa myös PowerBI-järjestelmän johdon raportoinnin tarpeisiin.

Hyvin pitkälle automatisoitu saha

Metsä Group kutsuu Rauman sahaa maailman moderneimmaksi, sillä sen tuotanto on perinteisiin sahoihin verrattuna hyvin automatisoitua. Esimerkiksi konenäköä ja tekoälyä ei ole aiemmin hyödynnetty yhtä mittavasti sahateollisuudessa. Teollisuuden digitalisaatioon keskittyvän liiketoiminta-alueen vetäjä Sami Kajan Pinjalta arvioi, että edessä on kiinnostava haaste.

– Olemme tehneet tuotannonohjaus-, eli MES-ratkaisuja muillekin yhtiön sahoille, mutta Raumalla kaikki viedään seuraavalle tasolle. Perinteisillä sahoilla on paljon manuaalista työtä ja operaattoreita, mutta Raumalla toiminta on pitkälle automatisoitua ja keskusvalvomosta johdettua, Sami Kajan kertoo.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää palveluistamme!

Lue lisää:

GEMA by Pinja -tuotannon tiedonkeruu- ja ohjausjärjestelmä
iPES by PINJA -tuotannonsuunnittelu- ja valmistuksenohjausjärjestelmä
Business Intelligence
Opas: MES-järjestelmän hankinta – mitä tulisi ottaa huomioon? 

Tutustu Pinjan menestystarinoihin