pinja-powen
Vasemmalla Jarkko Suominen (teknologiajohtaja, Powen), Sari Suominen (toimitusjohtaja, Powen), Janne Hakala-Ranta (COO, Pinja), Arja Kuukkanen (konsultti, kouluttaja, Powen) ja Pasi Era (tuotepäällikkö, Powen)

Yritysten hallussa olevassa tiedossa piilee valtava bisnespotentiaali

Pinja on ostanut osake-enemmistön Powen Oy:stä. Kaupan myötä yhtiöt voivat tarjota koko ketjun tuotannon tiedonkeruusta ylimmän johdon reaaliaikaisiin raportointipalveluihin. Uudenlaiset tiedolla johtamisen palvelut avaavat omilla brändeillään jatkavissa yrityksissä myös uusia työpaikkoja.

– Voimme nyt yhdistää yrityksissä usein käsipelillä ja siksi jälkijunassa koostettavaa tietoa uudella tavalla Business Intelligence (BI) -kärjellä. On tärkeä ymmärtää, että tiedolla johtamisen palvelut ovat sitä arvokkaampia mitä ajantasaisempaa ja laadukkaampaa sinne saatu tieto on. Tässä yhdistyvät ”muskelit” ja tiedolla johtaminen, COO Janne Hakala-Ranta Pinjalta sanoo.

Ajantasainen tieto esimerkiksi tuotannosta ja myynnistä on yrityksille elinehto. Tarkoitus on luoda jatkuvaa palvelua konsultoinnin sijaan.

Pinjalla on vahvat juuret palveluiden ja teollisuuden tuotannossa ja lähes 30 vuoden kokemus siitä, miten yritysten eri yksiköiden tuottamaa tietoa käsitellään. Powenilla on lähes yhtä pitkä historia tiedon analysoinnista ja visualisoinnista yritysjohdon päätöksenteon tueksi. Jatkossa yhteisenä tavoitteena on kaventaa johdon ja tuotannon välistä kuilua asiakasyrityksissä, vähentää hukkatyötä ja luoda aiemmin hyödyntämättömästä tietomassasta myös uutta liiketoimintaa niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä.

– Ajantasainen tieto esimerkiksi tuotannosta ja myynnistä on yrityksille elinehto. Tarkoitus on luoda jatkuvaa palvelua konsultoinnin sijaan. Tämä vaatii ison organisaation taustalle ja ihan erilaisia palveluita, kuten pilvialustapalveluja, service deskiä ja integraatiopalveluväylää, jolla liikutetaan tietoa. Pinja tulee palveluille kivijalaksi ja Powen tuo osaamisensa johdon raportointiin, Hakala-Ranta kertoo.

Yritysten oma ja avoin tieto pääosin hyödyntämättä

Joidenkin arvioiden mukaan vain 15 prosenttia yrityksistä analysoi keräämäänsä tietoa. Ongelmana voi olla se, että päätöksentekoa aidosti tukevaa oikeanlaista tietoa ei ole saatavissa, sitä ei saada riittävän ajoissa, jotta se tukisi aidosti päätöksentekoa ja vähentäisi virheitä, tai tietoa ei osata analysoida eikä ottaa hyötykäyttöön.

– Tässä on monelle yritykselle valtava bisnespotentiaali. On myös paljon avointa dataa, josta voisi luoda uutta liiketoimintaa. Suomi on tässä ehkä teknisesti edelläkävijä, mutta se ei tarkoita sitä, että dataa osattaisiin yrityksissä vielä juurikaan hyödyntää. Tarvitaan osaajia, joilla on taito yhdistää data ja liiketoimintatarve, toimitusjohtaja Sari Suominen Powenilta toteaa.

Tavoitteena on tarjota palveluja matalalla kynnyksellä ja tuoda tiedolla johtaminen kaiken kokoisten yritysten ulottuville myös kansainvälisesti.

– Tarjoamme kustannustehokkaita palveluja muillekin kuin suuryrityksille. Kaikillehan on hyötyä ymmärtää, miten asiakkaat toimivat, mitä markkinoilla tapahtuu, kehittää omia sisäisiä prosesseja ja nähdä, mikä on kannattavaa ja mikä ei. Panostamme siihen, että yritykset saavat hyödyn irti datasta ketterillä keinoilla ja voivat ostaa tiedolla johtamisen palveluna. Palvelut skaalautuvat eikä raskaita ohjelmistoja tarvitse hankkia, Suominen sanoo.

Lisätietoja

Janne Hakala-Ranta
COO, Pinja
+358 500 761 775
janne.hakala-ranta@pinja.com