Omronin LD-mobiilirobotti osaa esimerkiksi siirtää älykkäällä tavalla paketteja kahden kuljetinlinjaston välillä.Pinjan Smart Factory -messuosastolla C-112 astut käytännössä minikokoiseen tuotantosoluun, jossa sinua palvelee ihka oikea robotti. Ajatuksena on näyttää messuvieraille konkreettisesti, miten tehdas- ja tuotantoympäristöön on mahdollista tuoda älykkyyttä ja tehostaa siten toimintaa – suunnitella oppivia, älykkäitä tehtaita, kuten ensi kertaa Jyväskylässä järjestettävän tapahtuman nimikin lupaa.

Osastolla tapaat Omronin LD-mobiilirobotin, joka osaa esimerkiksi siirtää älykkäällä tavalla paketteja kahden kuljetinlinjaston välillä. Robotti liikkuu laserskannerin ansiosta turvallisesti ja suunnittelee sekä ympäristön että ihmiset huomioivan, optimoidun reittikartan. Toisin kuin perinteiset kiinteät ratkaisut, mobiilirobotti mahdollistaa myös joustavat tuotantolinjojen muutokset. Tällaisia itsenäisesti ja ihmisten parissa toimivia ja kulkevia robotteja ei vielä monissa suomalaisissa tuotantolaitoksissa näe.

Jotta ihminen voisi keskittyä fiksumpiin ja tuottavampiin töihin

Robotti yksinään ei kuitenkaan tuotantoa tehokkaaksi taio. Tuotannon kehittämisessä on otettava huomioon kokonaisuus, minkä ihminen vielä parhaiten osaa.

Messuilla robotin lisäksi esiteltävä minituotantosolu ei ole koolla pilattu, mutta kun älyä on riittävästi, koko ei ole este tehokkaalle toiminnalle. Pinjan messuille suunnittelema kuljetinjärjestelmä käsittää uusimman teknologian mukaisen ratkaisun, mm. tuotelaatikoiden syötön asiakasjakeluun, tuotelaatikoiden sisällön tarjoilun messuvieraille, tuotelaatikoiden palautuksen täydennystä varten ja menekin tarkistamisen konenäön avulla. Vertailun vuoksi tuotantosolussa on myös perinteisiä manuaalisia vaiheita, kuten tuotelaatikoiden tuotetäydennykset operaattorin toimesta sekä tuotelaatikoiden siirron operaattorin kantamana asiakasjakelun syöttökuljettimelle.

– Oleellista tuotannon tehostamisessa ovat joustavuuden mahdollistaminen, tuotantokustannusten vähentäminen sekä rutiinitöiden teettäminen älykkäästi ja järjestelmät integroiden vaikkapa juuri mobiilirobotin avulla, Pinjalta kerrotaan.

Pinja tarjoaa kokonaispalvelut tuotannon kehittämiseen ja optimointiin sekä tuen ylläpitoon ja asiakkaiden tarvitsemiin muutoksiin tuotannossa.

– Koko tarjonta on meillä saman katon alla, joten esimerkiksi mobiilirobotin käyttöönotto on lopulta aika kevyt ja joustava projekti. Päälle voi rakentaa periaatteessa mitä vaan. Robotti voi esimerkiksi siirtää tylsistymättä ja väsymättä kokoonpanon osia paikasta toiseen tai ottaa näytteitä steriilissä ympäristössä, jonne ihmisillä ei ole pääsyä. Työnkierto nopeutuu ja henkilöstö voi keskittyä olennaisiin töihin, Pinjalta kuvaillaan.