Pinja osakkaaksi reaaliaikaisia mittausjärjestelmiä tarjoavaan Inrayhin

27.3.2018 Uutiset

Automaattinen polttoaineenhallinta tuo merkittävät säästöt voima- ja lämpölaitoksille

Teknologiayhtiö Pinja on ostanut merkittävän osan röntgenteknologiaa hyödyntäviä mittausjärjestelmiä voima- ja lämpölaitoksille toimittavasta Inray Oy:stä. Pinja ja Inray voivat nyt yhdessä tarjota esimerkiksi bioenergiaa käyttäville lämpölaitoksille täysin automatisoidun, reaaliaikaista tietoa tarjoavan kokonaisratkaisun polttoaineen mittaukseen ja analysointiin.

– Polttoaineen laatu vaikuttaa muun muassa saatuun hyötysuhteeseen, syntyviin päästöihin ja polttoaineen hinnoitteluun. Loppupeleissä asiakkaat säästävät selvää rahaa, kun voidaan maksaa vain todellisesta polttoaineesta, ei esimerkiksi sen mukana olevasta vedestä tai hiekasta. Säästöt voivat olla lämpölaitoksissa jopa 0,5 miljoonaa euroa vuositasolla, Inray Oy:n toimitusjohtaja Janne Kovanen kertoo.

Jatkuva automaattinen laadunmittaus nopeuttaa prosessia ja tekee siitä merkittävästi tarkemman. Jos näytteitä on otettu ennen yksittäisinä pistokokeina, nyt voidaan tarkastaa koko polttoainemassa ja analysoida sen laatu tarkasti.

Pinja ja Inray

Kuvassa Inray Oy:n toimitusjohtaja Janne Kovanen (vas.) ja myyntijohtaja Mika Muinonen sekä Pinjan Timo Akselin ja Kari Pellinen.

Laajat markkinat, monia sovelluskohteita

Markkinaa polttoaineenhallinnan kokonaisratkaisulle löytyy laajasti Pohjois-Euroopan lämpölaitoksista. Pinja ja Inray ovat paikantaneet teknologialle myös muita potentiaalisia sovelluskohteita. Selluteollisuudessa sen avulla voidaan mitata hakkeen kosteutta ja palakokoa sekä löytää vierasesineet, kuten kivet.

– Jos hakkeen kosteus ja palakoko tiedetään, sellunkeittoprosessissa käytettävien kemikaalien määrää voidaan säästää ja energian tarve vähenee, jolloin saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä. Jätteenpolttolaitoksissa röntgenteknologia auttaisi kuljetinhihnalla olevan materiaalin tunnistuksessa, jolloin ei palava materiaali saadaan eroteltua jätteestä, Kari Pellinen Pinjalta kertoo.

Kiinteän polttoaineen toimitusketjun hallinnan ratkaisu Once by Pinja on levinnyt Baltiaan, Venäjälle, Keski-Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin ja saavuttanut markkinajohtajan aseman Suomessa. Nyt asiakkaiden hyödyksi saadaan vieläkin edistyneempi järjestelmä, josta manuaaliset vaiheet puuttuvat kokonaan.

– Tähän saakka poltto- ja raaka-aineiden kosteus-, energia- ym. arvojen analysointi on vaatinut laboratoriotyötä. Inrayn teknologia mahdollistaa polttoainemassan tarkan analysoinnin kuorman purkamisen yhteydessä reaaliaikaisesti. Näin virtaviivaistetaan kokonaisprosessia ja vähennetään virhetekijöitä, Pellinen sanoo.

Lisätietoja

Kari Pellinen
+358 50 402 8470
kari.pellinen@pinja.com

Janne Kovanen
Toimitusjohtaja, Inray Oy
+358 44 9677927
janne.kovanen@inray.fi

 


Pinja on suomalainen, vuonna 1990 perustettu teollisuuden integraattori, tuotekehityksen teknologiakumppani sekä digitaalisen palveluliiketoiminnan erikoisosaaja. Pinjalla työskentelee yli 300 henkeä ja konsernin liikevaihto on yli 30 miljoona euroa. Pinjan asiakkaita ovat mm. Andritz, Bellmer, Cargotec, Chenming, Fortum, Evondos, Kone Elevators, Nokian Renkaat, Metso, Raute,  SCG Packaging, Stora Enso, Sjöfartsverket, UPM, Valtra, Visma ja Wärtsilä.

Inray Oy perustettiin vuonna 2009 kehittämään röntgenteknologiaa hyödyntäviä mittausjärjestelmiä joilla saadaan tehostettua energiantuotantolaitosten ja sahojen toimintaa. Kovassa kasvussa olevalla yhtiöllä on toimipaikat Mikkelissä ja Espanjan Malagassa. Inrayn asiakkaita ovat pääasiassa voima- ja lämpölaitokset sekä sahat.