K1 Katsastus valitsi Pinjan järjestelmän 50:lle katsastusasemalleen

Ensi heinäkuussa voimaan tuleva katsastuslain muutos on vauhdittanut katsastusjärjestelmien uusimista. Pinja julkisti aiemmin tänä keväänä sopimuksen Muster-toiminnanohjausjärjestelmästään Yksityisten Katsastustoimipaikkojen liiton kanssa. Nyt myös K1 Katsastus valitsi Pinjan järjestelmän 50 katsastusasemalleen.

Pinjan vuoden vaihteessa lanseeraama Muster-toiminnanohjausjärjestelmä on saanut hyvän vastaanoton katsastusasemilla. K1-katsastusketjun kanssa tehdyn kaupan jälkeen Muster otetaan käyttöön jo yli 130 katsastusasemalla tämän vuoden loppuun mennessä. Suomessa on tällä hetkellä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan yhteensä noin 335 katsastusasemaa, josta Pinja on nyt saavuttanut noin neljänkymmenen prosentin markkinaosuuden. – Näemme, että kasvupotentiaalia on vielä olemassa. Suomen markkinoiden lisäksi tulemme selvittämään myös kansainvälisiä markkinoita muun muassa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa, kertoo Olli Porkholm.

Tulevalla katsastuslain muutoksella on K1 Katsastus Oy:n toimitusjohtaja Aki Juhakorven mukaan merkittävä vaikutus koko katsastusalaan, mikä on lisännyt katsastusasemien tarvetta uusia toiminnanohjausjärjestelmiään.

– Tähän asti katsastusasemilla ei ole saanut myydä polttimia, sulkia, ei öljyä, eikä ole voinut suositella vaikkapa naapuritontilla olevaa korjaamoa. Toiminta on ollut hyvin rajattua. Jatkossa voidaan myydä huoltoja, jos halutaan, mutta eihän meidän nykyiset järjestelmät sovellu tähän, Juhakorpi listaa.

Varautumista lakimuutokseen

Jos katsastusprosessiin tehdään muutoksia, niin vanhoihin järjestelmiin niitä on Juhakorven mukaan äärettömän hidas tehdä.

– Lakimuutos tulee lisäämään kilpailua ja se voi tuoda muitakin muutoksia, joihin kykenemme vastaamaan uudella järjestelmällä. Pinjan järjestelmä tulee siis kreivinaikaan, Juhakorpi toteaa.

Hänen mukaansa investointi on K1 Katsastajille merkittävä, ja se on merkittävä myös järjestelmän rakentajalle.

– Hankimme Muster-järjestelmän kuukausimaksua vastaan palveluna. Se on joustava systeemi, jota eri toimijat voivat hyödyntää eri tavoin. Katsastusasemille ei enää tarvita omia servereitä vaan ylläpitäjä huolehtii siitä. Ei haittaa, vaikka katsastusasemien lukumäärä kasvaisi tai vähentyisi. Hyvä puoli on sekin, että järjestelmää käyttävät myös meidän kilpailijat. Järjestelmien kehittäminen ja ylläpitäminen tulevat niin kalliiksi, että ei ole järkevää rakentaa omaa. Pinjalla on ymmärrys katsastusalasta, mikä oli yksi syy siihen, että päädyimme Pinjan puoleen. Uusi järjestelmä ei tule vaikuttamaan hinnoitteluumme, mutta lakimuutos voi siihen vaikuttaa, Aki Juhakorpi sanoo.

Tuleva lakimuutos on tuonut Pinjalle selvästi aiempaa enemmän kyselyjä. Uusia katsastusasemia perustetaan edelleen kiihtyvään tahtiin, mikä on vaikuttanut myös Muster-järjestelmän myyntiin.