Workshopissa pinjalaiset pääsivät testaamaan tekoälyn toimintaa konkreettisten harjoitusten kautta.

Labday on päivä, jolloin Pinjan digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijat laittavat hetkeksi projektit hyllylle ja keskittyvät oman osaamisen kehittämiseen. Maaliskuun Labdayssa viisitoista pinjalaista tutustuivat tekoälyn mahdollisuuksiin IBM:n kouluttaja Konsta Rönkön johdolla. Päivästä jäi käteen konkreettisia työkaluja tuleviin projekteihin.

Jokaiselle digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijalle on budjetoitu vuoteen kymmenen päivää osaamisen kehittämiselle. 120 hengen yksikössä tämä tarkoittaa 1200 oppimiseen panostettua päivää vuodessa. Yksi työkalu osaamisen kehittämiseen on Labday-päivä, jolloin tyypillisesti testataan ja tutkitaan erilaisia teknologioita yksin tai pienissä ryhmissä sen hetkisen tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Välillä järjestetään myös organisoidumpaa ohjelmaa.

– Tekoäly valikoitui maaliskuun Labday-workshopin aiheeksi, koska se on ja tulee olemaan tulevaisuudessa iso osa ihan jokaisen elämää. Aina ei arjessa edes huomaa, että tekoäly toimii jonkun tuotteen tai palvelun taustalla. Tietojärjestelmien rakentamisessa ja liiketoiminnan digitalisoinnissa tekoälyn mahdollisuudet on tärkeä tunnistaa, sanoo workshopin järjestänyt tuotantojohtaja Tommi Särkkä.

Tekoälyn toimintamekanismit tutuksi

Workshopissa pinjalaiset pääsivät testaamaan tekoälyn toimintaa konkreettisten harjoitusten kautta. Päivän aikana muun muassa luotiin kuvitteelliseen verkkokauppaan chat-robotti ja kuvantunnistusalgoritmi, joka koulutettiin tunnistamaan Mattilanniemen kampuksen taideteoksia.

– Tekemämme kokeilut olivat yksinkertaisia esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä. Päivän tarkoituksena olikin ymmärtää tekoälyn taustalla toimivat mekanismit ja toteutustavat, jotta niitä osataan jatkossa soveltaa, hyödyntää ja rakentaa itse, Särkkä kertoo.

Workshopiin osallistuneen ohjelmistokehittäjä Antti Nevalan mielestä on tärkeää, että työaikaa saa säännöllisesti käyttää oman osaamisen kehittämiseen.

– On hienoa, että Labday-päivän sisällön saa päättää itse tarpeen mukaan. Lähdin mukaan tekoäly-workshopiin, sillä en ollut aiemmin perehtynyt erilaisiin tekoälyratkaisuihin. Päivästä jäi käteen helppokäyttöisiä työkaluja, joita voi varmasti tulevissa projekteissa hyödyntää, Nevala kommentoi.

Labday on Pinjalla toimivaksi todettu konsepti, jonka ydinajatuksena on kasvattaa asiantuntijoiden tietotaitoa rennosti yhdessä tekemällä.

– IT-ala menee niin nopeasti eteenpäin, että osaamista on pakko kehittää, jotta ei tipu kehityksen kelkasta. Labday on investointi asiantuntijoidemme osaamiseen, sillä emme voi velvoittaa, että vapaa-aikaa käytettäisiin uuden opiskeluun. Labday on oivallinen perinne, joka myös kasvattaa yhteishenkeä ja työviihtyvyyttä, kiteyttää henkilöstöjohtaja Jaakko Kaski.

Mikä on Pinja Labday?

  • Päivä, jolloin digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijat kehittävät omaa osaamistaan
  • Tyypillisesti päivän aikana testataan ja tutkitaan erilaisia teknologioita sen hetkisen tarpeen ja kiinnostuksen mukaan
  • Pidetään yleensä omatoimisesti joka kuun ensimmäisenä perjantaina

Lue lisää

Laneil eka, laneil vika
Miksi IglooConf on vuoden paras pilvipalvelutapahtuma kehittäjille?
Tunnelmia vuoden 2018 SymfonyConista
Teknologiatapahtuman tuotantoa – kulissien takana
Digitalisaatio vie koodariltakin työpaikan