Romanian opit: Symfony PHP-frameworkin uudet tuulet

9.1.2018 Pinja Blogi

SymfonyCon on Symfony PHP-frameworkkia kehittävän SensioLabs-yrityksen järjestämä jokavuotinen kansainvälinen tapahtuma. Tarkoituksena on jakaa tietoutta Symfonyn uusista ominaisuuksista, hyvistä kehitystavoista sekä komponenteista ja niiden käyttötavoista. Mukana on myös PHP:n tilasta ja tulevaisuudesta puhuvia asiantuntijoita. Konferenssi on loistava tilaisuus Open Source -yhteisölle ja frameworkkia projekteissaan käyttäville ohjelmistosuunnittelijoille tavata ja vaihtaa ajatuksia.


Kun työkaverini Tarmo tuli kysymään, miltä kuulostaisi lähteä Symfony PHP-frameworkkia koskevaan SymfonyCon-konferenssiin, totesin että mikä ettei. Kyseistä frameworkkia kun oli tullut muutamassa projektissa jo käytettyä, sen vahvan yhteisön ja pitkälle kehitettyjen käyttötapojen vuoksi. Mahdollisuus tavata muita asiantuntijoita ja vaihtaa näkemyksiä oli tilaisuus, jota ei kannattanut hukata.

Tänä vuonna viidettä kertaa järjestetty SymfonyCon pidettiin Cluj-Napocan kaupungissa, Romaniassa. Paikan päällä kävi kahden päivän aikana vierailijoita yli 800, yli 40 eri maasta. Konferenssin pääaiheena oli marraskuun lopussa julkaistu Symfony 4.0 ja sen tuomat uudistukset, joita esitteli Symfonyn pääkehittäjä Fabien Potencier.

SymphonyCon

Asianmukaiset hupparit päällä SymfonyConissa.

Mitä uutta on Symfony 4.0 -versiossa?

Versiossa 4.0 Symfonyn käyttöä helpotettiin muuttamalla frameworkin rakennetta. Koko framework osioitiin uudella tavalla: Käyttäjä pystyy valitsemaan projektiin vain tarvitsemansa palaset, koko frameworkin sijaan. Yksittäisten palasten lataus pystytään suorittamaan Composerilla ja niiden konfiguroinnin frameworkiin hoitaa Composerin Flex-lisäosa.

Aiemmin kehittäjien manuaalista konfigurointia vaatinut lisäosien käyttäminen, toimii nyt automaattisesti ja niiden käyttöönotto luonnistuu helposti automaattisen injektion avulla. Konfiguraatioiden parametrien käsittelyyn on tehty monia parannuksia, ja ne on nyt helppo ladata ympäristömuuttujista. Tämä helpottaa varsinkin konttien käyttöä ja käyttöönottoa pilvialustoilla.

Monet näistä ominaisuuksista olivat mukana jo Symfony 3.3 -versiossa, mutta 4.0-versiossa koko frameworkin perusta vietiin niiden suuntaan. Päivittäminen uusimpaan versioon onnistuu suhteellisen helposti, kunhan projekti on yhteensopiva 3.3- tai 3.4-version kanssa. Uudistukset ovat tulleet itsellenikin jo tutuiksi nykyisessä projektissa, ja voin todeta niiden olevan loistavia.

SymphonyCon 2017

Konferenssissa oli mielenkiintoisia Symfony- ja PHP-asiantuntijoiden esityksiä.

Ohjelmistokehittäjille loistava tilaisuus vaihtaa ajatuksia

Hienointa oli kuitenkin nähdä Symfonyn ympärillä olevan Open Source -yhteisön jäsenet yhdessä. Konferenssissa tavattujen henkilöiden kanssa oli helppo jutella, eivätkä puhujat jääneet erilleen porukasta. Moni nimimerkki ja GitHub-käyttäjä sai todelliset kasvot. Hyvää yhteismeininkiä näki niin vanhojen tuttujen tavatessa kuin uusien henkilöiden tutustuessa.

Oli mielenkiintoista päästä juttelemaan kasvotusten kehittäjien kanssa, joiden tekemiä komponentteja käyttää päivittäin työssään. Isojenkin projektien takaa paljastui devaajia, jotka painivat vastaavanlaisten ongelmien kanssa ja innostuvat samankaltaisista asioista kuin itse. Mukavaa oli todeta, että meillä tehdään monia asioita jo muidenkin hyviksi toteamilla tavoilla.

SymphonyCon_2017

Paikan päällä kävi kahden päivän aikana vierailijoita yli 800, yli 40 eri maasta.

Miksi valita Symfony?

Jos PHP-framework on hakusessa, suosittelen tutustumaan Symfonyyn. Uuden kevyen rakenteen ansiosta se soveltuu pieniinkin käyttötarkoituksiin. Sillä on myös kattava kehitys- ja tukiverkosto. PHP on ohjelmointikielenä kehittynyt erittäin paljon ja Composerin käyttö on luonut vakaan pohjan avoimen koodin ekosysteemille.

Hyvät ominaisuudet näkyvät myös Symfonyn ja sen komponenttien latausmäärissä: Niitä on ladattu jo yli miljardi kertaa, ympäri maailmaa. Ja mikäli puhujia on uskominen, sekä PHP että Symfony jatkavat kehittymistään nykyisellä tehokkaalla tahdillaan.

Nevala

Kirjoittaja Nevala

Työskentelen fullstack devaajana lähinnä PHP:n ja JavaScriptin parissa. Pelit ja olut ovat lähellä sydäntä. Pelit sekä lauta- että digitaalisessa muodossa. Olut juotuna ja toisinaan myös työkavereiden kanssa itse valmistettuna.