Onko teollisuuden tulevaisuus avoimet vai suljetut ekosysteemit?

31.10.2017 Pinja Blogi
Teollinen internet

Teollisen internetin arkipäiväistymisen ja välttämättömyysratkaisuiksi muuttumisen myötä, teollisuuspäättäjän on aika viettää hetki strategisen harkinnan äärellä.

Tuotannollinen teollisuus siirtyy tiedolla johtamisen aikakauteen. Kokeilevien IoT-alustapalveluiden aikakausi on päättymässä. Siirtymä tarkoittaa strategisia valintoja teollisuuden päättäjälle. Siirrytään taskurahoista investointeihin. Mitä teollisuuspäättäjän tulee tietää IT-alan tavoista valitessaan kumppanit teollisuuden murrokseen?

Tietotekniikan hyödyntämiseen perustuva liiketoiminta on vuosikymmenten saatossa jakautunut kahteen koulukuntaan. Heihin, jotka tukeutuvat suljettuihin ekosysteemeihin ja heihin, jotka vannovat avoimien ekosysteemien nimeen. Puolensa kummassakin. Se on ilmiselvää, että jokainen suljettu ekosysteemi yrittää valkopestä kuorensa vaikuttamaan niin avoimelta kuin vain mahdollista. Miten voit arvioida ekosysteemin järjestelmän (rauta, softa, palvelut) avoimuutta?

  1. Voiko järjestelmää sovittaa ja muokata ilman lupaa tai maksua, sen alkuperäiseltä valmistajalta? Tämä on kysymys, joka saattaa helposti jäädä punnitsematta valintaa tehdessä, mutta vaikuttaa merkittävästi ekosysteemissä olevien kumppaneiden kykyyn tuottaa joustavia palveluita.
  2. Voiko järjestelmän liittää muihin järjestelmiin helposti? Standardi vastaushan on, että “saatavilla on rajapinnat”. Monissa skenaarioissa alkuperäisen järjestelmän liittäminen rajapinnan kautta saattaa kuitenkin “saastuttaa” käyttöoikeuksissa liitettävän järjestelmän. Tällaiset piilossa olevat mekanismit voivat aiheuttaa mielipuolisia kustannuksia, antaen suljetun ekosysteemin kuninkaalle rajattoman vallan neuvotteluissa.
  3. Onko ekosysteemissä yksi kurkku, johon kaikki voi aina juuttua? Voiko järjestelmän lisenssit ja joustavuus muuttuvissa tilanteissa riippua jonkun osapuolen hallussa olevasta tuotekehityksestä?
  4. Onko ekosysteemi alun perinkään rakennettu aidosti joustavuudelle, erilaisuudelle, innovaatioille ja kilpailuille? Määrääkö siis kehityskulkua asiakastarpeet, evoluutio vai päämiehen liiketoimintahyödyn hallittu jatkuvuus?

Teollisen internetin arkipäiväistymisen ja välttämättömyysratkaisuiksi muuttumisen myötä, teollisuuspäättäjän on aika viettää hetki strategisen harkinnan äärellä. Joskus yksinkertaisen oloinen ja tehokkaan tuntuinen malli voi olla myös petollinen ansa. Suljetutkaan järjestelmät eivät ole osaratkaisuna aina väistämättä pahasta, kunhan niiden vaikuttavuus osataan strategisesti oikeilla valinnoilla rajata.

Lue lisää

Automaatio

Jarkko Kosonen

Kirjoittaja Jarkko Kosonen

Pinjalla liiketoimintajohtajana. Digitalisaatio ja muutosjohtaminen kutsumusammattina. Lätkä, golf ja snorklaus harrastuksina.