Onko robotti mukava työkaveri?

24.9.2018 Pinja Blogi

Tekisitkö mielelläsi töitä robotin kanssa? Kesällä 2018 julkaistiin Suomessa kyselytutkimus, jossa suomalaisilta oli kysytty juuri näin. Robotin mieluisaksi työkaveriksi myönsi tuolloin kolmannes. Jäin miettimään, miten vastaajat ymmärsivät kysymyksen. Robotiikan kasvot ovat moninaiset.

Robot

Esim. hoitotyössä robottinen työkaverisi voikin olla roboteista inhimillisimpiä. Sen ydinosaamista voi olla vuorovaikutus ihmisten kanssa.

Mitä siis ovat tosielämän työkaverirobotit?

Jos olet call centerissä tai asiakaspalvelussa töissä, niin uusi työkaverisi on robotti Reijo, joka vastaa yhtä aikaa kymmeniin tuhansiin puheluihin tai jopa soittaa niitä ulos.

Jos olit ennen matkatoimiston tiskillä töissä, niin uusi työkaverisi Selma lienee jo sinun entisen työnkuvasi korvannut. Selmalla kun on kymmeniä tai jopa satoja yhtä aikaa toimivia “käsiä”, joilla hän kahlaa automaattisesti verkossa. Tekoälyn ja algoritmien avuin, hän yhdistää parhaimmat tarjoukset ja palvelee miljoonia yhtäaikaisia käyttäjiä, kaikilla maailman kielillä.

Oletko ehkä autohuollossa töissä? Varaosien, huoltotyön suorittajan saatavuuden ja auton valmistajan työohjeiden yhdistäminen siten, että saadaan varattua huoltoaika ja vieläpä esitettyä etukäteen hinta on ihmiselle jonglöörimäinen suoritus. Ei se mitään, uusi työkaverisi Einari tekee tämän tempun sekunnin kymmenesosissa, vaikka kirjaimellisesti keskellä yötä.

Reijolla, Selmalla ja Einarilla ei oikeasti ole kasvoja kuin mainosvideoissa. Työkavereina he ovat ohjelmistorobotteja. Se tarkoittaa, että he ovat ohjelmistokoodia palvelinkeskuksissa sijaitsevilla tietokoneilla. Niin he kuin fyysiset robottilajitoverinsa hyödyntävät tehtävässään tekoälyä – enemmän tai vähemmän.

Robottityökaveri fyysisessä työssä

Jos olet valko- tai sinikauluksellinen työntekijä tehtaalla, niin työkaverina toimivan robotin voi tunnistaa helpommin fyysisestä olemuksestaan. Heille, jotka kuvittelevat robotin iloksi tai seuraksi työn lomassa, koittaa pettymys. Robottien tekeminen turvalliseksi työskentelemään ihmisten joukossa, on usein vaikeampaa kuin itse töiden opettaminen tai oppimisen mahdollistaminen. Jos työkaverisi on siis Tero-teollisuusrobotti, niin on hyvin todennäköistä, että hän tekeekin töitä eristetyssä tilassa.

Tuotantolinjan Liini-roboteilla voi olla myös fyysinen ilmentymä, jonka “aivot”, eli vahvin tekoäly on kytketty koko tuotantolinjaan. Esimerkiksi jos samalla tuotantolinjalla tehdään aika ajoin erilaisia tuotteita, niin tuotantoaikataulun optimointi ja tuotantosolujen muokkaus kyseistä tuotantoa varten hoidetaan tekoälyllä joka ohjaa samalla myös tuotantologistiikasta huolehtivia fyysisiä robotteja.

Oletko töissä hoitotyössä, hyvinvointiteknologian parissa, opetus- tai vaikka matkailualalla? Robottinen työkaverisi voikin silloin olla roboteista inhimillisimpiä. Sen ydinosaamista voi olla vuorovaikutus ihmisten kanssa. Tehtävänä voi olla esimerkiksi vaikuttaa ihmisten motivaatioon, vaikkapa palautteen anto ja empatian osoittaminen.

Viekö robotti sinun työt?

Robotit muuttavat perinteistä työtämme usein myös kokonaisia työtehtäviä tai ammattikuntia hävittämällä. Tässä kohtaa historia toistaa itseään niin kuin se on tehnyt jo vuosisatoja sitten ilman sen kummempaa draamaa. Erään tutkimuksen mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana robotit vievät ihmisiltä yli 70 miljoonaa työpaikkaa mutta samalla luovat yli 130 miljoonaa uutta työtehtävää.

Robotti on oikein mukava työkaveri ainakin sille vähemmistölle, joka näkee muutoksessa mahdollisuuden.

Lue lisää

Alihankinta-messujen vieraita palvelee tänä vuonna Pinjan robotti

Jarkko Kosonen

Kirjoittaja Jarkko Kosonen

Pinjalla liiketoimintajohtajana. Digitalisaatio ja muutosjohtaminen kutsumusammattina. Lätkä, golf ja snorklaus harrastuksina.