Neljä oppia johtajalle Nordean palvelukatkosta

24.4.2017 Pinja Blogi
Palvelukatko

Nordean asiakkailla oli sunnuntaina 23.4.2017 noin 11 tunnin palvelukatkos pankkipalveluissaan

Mitä jokaisen johtajan tulisi tietää käyttökatkoista ja jatkuvuuden turvaamisesta?

  1. Palvelukatkottomuuteen on mahdollista päästä ennakoitujen päivitystöiden yhteydessä, kun käytetään uusimpia tekniikoita ja arkkitehtuuria ohjelmistokehityksessä ja pilvialustapalveluissa. Vanhemman sukupolven palveluissa käyttökatkot ovat melkeinpä väistämättömiä tai siirtyminen palvelukatkottomuuteen voi olla merkittävän investoinnin takana.
  2. Jatkuvuuden turvaaminen pitää olla erottamaton osa palvelumuotoilua. Hulppea markkinointi- tai käytettävyyssuunnittelu digipalveluissa ei paljoa auta, jos palvelukatkojen tai häiriötilanteiden toimintasuunnitelma ja organisoituminen eivät ole kunnossa. Mitä esimerkiksi olisi tapahtunut, jos Nordea ei olisi ennakkoon rummuttanut palvelukatkosta tiedotusvälineiden kautta?
  3. Keskustellaanko johtoryhmässänne liiketoiminnan jatkuvuudesta? Digitaalisissa palveluissa ennakoimattomien palvelukatkojen todennäköisyyden vähentäminen pitäisi olla enemmän tai vähemmän arkea. Onko jatkuvuuden turvaamiseksi olemassa ja ylläpidetty riskimatriisi? Kuka sen omistaa? Mitä voimavaroja, esimerkiksi kumppanuuksia on valmiina poikkeustilanteita varten?
  4. Jatkuvuuden turvaaminen ja tietoturva kulkevat käsi kädessä. Tiedätkö, miksi Nordea valitsi itse olla tiedottamatta asiakkaitaan sähköpostilla? Miten sinä huolehdit hyvistä yöunista eli jatkuvuuden turvaamisesta?

Lisätietoja

Jarkko Kosonen
Liiketoimintajohtaja, Pinja
+358 40 509 6560
jarkko.kosonen@pinja.com

Jarkko Kosonen

Kirjoittaja Jarkko Kosonen

Pinjalla liiketoimintajohtajana. Digitalisaatio ja muutosjohtaminen kutsumusammattina. Lätkä, golf ja snorklaus harrastuksina.