VIB-kostuttimen ohjausjärjestelmä uudistettiin selkeäkäyttöiseksi ja toimintavarmaksi

”Paperikoneen VIB AirTech Plus6 -kostutinjärjestelmä UPM:n Jämsänkosken tehtaalla alkoi olla elinkaarensa päässä. Varaosien saatavuus oli yhä hankalampaa ja kalliimpaa, sillä alkuperäinen järjestelmätoimittaja on poistunut markkinoilta. Muutakin harmia koitui: vanhojen PC-laitteiden kanssa sai välillä taistella ja työaikaa tuhlaantui ongelmatilanteiden selvittelyyn. Lähdimme miettimään ratkaisuja ja heitimme haasteen Pinjalle: miten saamme uudistettua järjestelmän mahdollisimman fiksuksi ja kustannustehokkaaksi.

Vanhan systeemin ongelmallisuus kiteytyi sanaan monimutkainen. 600 venttiilin ohjaus ja vanhat PC-viritykset muodostivat kimurantin kokonaisuuden. Pinja suunnitteli meille uuden, mahdollisimman yksinkertaisen ja helposti saatavilla olevista komponenteista koostuvan ratkaisun, joka oli mahdollista asentaa vanhan tilalle helposti.

Asennus ilman pienintäkään tuotantohäiriötä

Projekti sujui Pinjan kanssa erittäin hyvässä yhteistyössä. Ratkaisun ennakkosuunnitteluun ja testaukseen panostettiin niin, että toteutusvaiheessa ei tullut yllätyksiä eteen. Pinjalta projektissa olivat mukana paikalliset suunnittelijat Jämsästä ja toteutuspuolella nuori innokas kaveri, joka jaksoi perehtyä ja opiskella asioita niin, että tulokseksi saatiin joustava ratkaisu.

Vanhasta järjestelmästä jätettiin käyttöön se, mikä oli järkevää jättää. Osia ei lähdetty vaihtamaan pelkästä vaihtamisen ilosta. Operaattoreiden suuntaan muutos ei näkynyt käytännössä ollenkaan, eikä tuotantoon aiheutunut minkäänlaista haittaa. Tämä on erittäin harvinaista, taitaa olla ensimmäinen kerta minun työurallani.

Yksinkertaistus näkyy hyötyinä monessa kohtaa

Jos uudistuksen hyötyjä mietitään, niin varaosasaatavuus pitkällä tähtäimellä on meille merkittävä hyöty. Nykyiset komponentit ovat mahdollisimman yksinkertaisia perusvaraosia, joiden vaihto onnistuu pienemmillä ponnisteluilla. Yleensä pelkkä varaosien saatavuus ei ole riittävä syy järjestelmien vaihtamiselle, mutta tälle projektille saatiin siunaus, koska uudistuksen kokonaispotti saatiin pidettyä kohtuullisena.

Ennen eri järjestelmien välillä toimiminen oli hankalaa, kun piti tehdä ylimääräisiä toimenpiteitä. Nyt saatiin pari ylimääräistä PC-konetta pois, jolloin myös niiden ylläpidosta päästiin. Uudet laitteet ovat selkeäkäyttöisiä, eikä niiden huoltoon tarvita sen kummempaa erityisosaamista. Parannusta entiseen ja toiminnan tehostusta tuovat myös automaattiset varmuuskopiot.

Uusi, toimintavarma järjestelmä vähentää loppukädessä tuotantoriskejä. Meilläkin 95 % paperilajeista jäisi ajamatta, jos kostutinlaite rikkoutuu. Nyt kostuttimen elinkaarta saatiin jatkettua, kun 15 vuotta vanha ohjausjärjestelmä korvattiin tuoreemmalla. Projektin lomassa tuli kehitettyä samalla yksinkertaisempia testausohjelmistoja – sekin on helpottanut elämää.”

Projekti sujui Pinjan kanssa erittäin hyvässä yhteistyössä. Ratkaisun ennakkosuunnitteluun ja testaukseen panostettiin niin, että toteutusvaiheessa ei tullut yllätyksiä eteen.

Timo Perkamo, UPM Jämsänkoski

UPM logo

Lue lisää

Vaalan vesilaitos -menestystarina
Testaus ja laadunvarmistus
Puunjalostusteollisuus

Lisätietoja

Ossi Laitinen
ossi.laitinen@pinja.com
+358 40 587 8740