Uutta nostetta trukkien tuotekehitykseen

Rocla sai vipuvoimaa trukkiensa sulautettujen ohjelmistojen testaukseen ottamalla käyttöönsä HIL-simulaattorin. Pinjan suunnittelema järjestelmä nopeuttaa yrityksen tuotekehitystä ja auttaa poistamaan ohjelmistojen lastentaudit jo tuotekehitysvaiheessa.

Roclan tuotekehitysinsinöörin Timo Heinen mukaan perinteisesti toteutettu testaus vie paljon työaikaa, koska kattavat testit toteutetaan manuaalisesti. Haasteena on myös se, että testausta ei ole voinut tehdä ennen prototyypin valmistumista. Tämä on monesti viivyttänyt tuotekehitystyötä.

Pinjan suunnittelema simulaattori valmistui syksyllä 2012. Alussa sitä hyödynnettiin vain yhden trukkimallin tuotekehityksessä, mutta tarkoitus on laajentaa testerin käyttöä useampaan malliin. Kokemukset ovat Heinen ja yrityksen tuotekehitysyksikön vetäjän Jani Mähösen mukaan positiivisia. Simulaattorilla voidaan toteuttaa fail safe -testit ja kaikki trukin toiminnallisiin ominaisuuksiin liittyvät testit.

Merkittävä ajallinen säästö

– Olemme koetelleet ahkerasti simulaattorin ohjelmistoa, mutta mitään ongelmia ei ole ollut. Simulaattorin ansiosta meillä on mahdollisuus tehdä testit entistäkin tarkemmin, paremmin ja tehokkaammin. Näin voimme parantaa tuotelaatuamme ja poistaa mahdolliset ohjelmistovirheet jo tuotekehitysvaiheessa. Tämä helpottaa pitkässä juoksussa myyntiämme ja vähentää takuukorjauskulujamme, Heine sanoo tyytyväisenä.

Mähönen ja Heine arvioivat, että noin 100 000 euroa maksanut simulaattori on tuonut Roclalle jo lyhyessä ajassa kahden–kolmen viikon ajallisen säästön normaaliin testaukseen verrattuna. Vuotuiset säästöt tulevat Mähösen mukaan olemaan merkittävät. Simulaattorin merkitys projektille todentuu siinä vaiheessa, kun trukin tuotekehitys on saatu päätökseen ja malli siirtyy sarjatuotantoon.

– Säästämme merkittävästi aikaa, kun pystymme testaamaan uuden trukkimallin ohjelmistoa ennen proton valmistumista. Kun testeri on tietylle trukkimallille tehty, voimme hyödyntää sitä myös myöhemmin ohjelmistoon tehtävien uusien ominaisuuksien ja parannusten testaamiseen. Testerillä voidaan varmistua, että kaikki vanhat ja uudet toiminnot toimivat niin kuin on suunniteltu, Heine jatkaa.

Rocla on sopinut Pinjan kanssa automaattisten testien käyttöönotosta. Näin testejä voidaan ajaa tarvittaessa vuorokauden ympäri. Tarkoituksena on luoda yhteistyössä testikirjasto, jota voidaan hyödyntää joustavasti eri trukkimallien ohjelmistokehityksessä. Heinen mukaan Rocla on ottamassa simulaattorin osaksi kaikkien suurempien trukkimalliensa tuotekehitystä.

Säästämme merkittävästi aikaa, kun pystymme testaamaan uuden trukkimallin ohjelmistoa ennen proton valmistumista.

Timo Heine, Tuotekehitysinsinööri,
Rocla Oy

logo_rocla

Lue lisää

Leimet-menestystarina
Testaus ja laadunvarmistus

Lisätietoja

Kalle Ahola
kalle.ahola@pinja.com
+358 10 3472 612