Haaste: Kuinka hallita pellettilaitoksen materiaalivirtoja?

Pellet 4Energia on Eesti Energiaan kuuluvan Enefit Greenin omistama lämmityspellettejä valmistava laitos. Kokonaisuus koostuu pellettilaitoksesta sekä puuhaketta hyödyntävästä yhdistetystä sähkön- ja lämmöntuotantolaitoksesta. Pellet 4Energia käsittelee suuren määrän erilaisia metsätalouden materiaaleja sahanpurusta tukkipuuhun, ja laitoksen jatkuva, sujuva toiminta edellyttää näiden materiaalivirtojen hallintaa.

Pellet 4Energia on yksi Baltian suurimmista uusiutuvan energian valmistajista. Laitoksen toiminta käynnistyi Latvian Brocēnissa vuonna 2017.

Voimme nopeasti ja tarkasti yksilöidä jokaisen kuorman ja löytää mahdolliset ongelmat.

Lue projektista lyhyesti

Ratkaisu: Once hoitaa kuormien rekisteröinnin ja tietojen keräämisen automatisoidusti

Once by Pinja -järjestelmä otettiin käyttöön heti tuotantolaitoksen perustamisen yhteydessä. Tehtaan CHP Manager Juris Aprups kertoo tutustuneensa Onceen aiemmassa työssään Fortumilla.

– Tiesimme, että tarvitsemme järjestelmän kuormien rekisteröintiin, emmekä oikeastaan nähneet muita hyviä vaihtoehtoja. Once on hyvin nopea ja helppokäyttöinen. Rekisteröintiprosessi on automatisoitu, joten kuljettajat voivat tehdä sen itse. Kaikkiaan yrityksessämme on lähes 20 Once-käyttäjää, Juris Aprups kertoo.

Kahden laitoksen läpi kulkee monenlaisia materiaalivirtoja. Tärkeimpiä materiaaleja ovat puuhake, tukkipuu ja sahanpuru. Myös dieselpolttoaine punnitaan ja rekisteröidään. Lopuksi punnitaan polttoprosessissa syntynyt tuhka. Once auttaa kaikissa prosesseissa.

– Seuraan kuormaraportteja viikko- ja kuukausitasolla ja käytän niitä tuotantoraportointiin. Oncen kautta käytän myös laboratoriosta saatavia polttoaineanalyysejä. Myös kollegani käyttävät Oncen raportteja omiin vastuualueisiinsa liittyvissä asioissa, Aprups kertoo.

Pellet 4Energialla on lähes 50 materiaalintoimittajaa. Once auttaa kokonaisuuden hallitsemisessa. Järjestelmä kertoo toimittajien sopimusvelvoitteiden täyttymisestä esimerkiksi volyymin ja biomassapolttoaineen laadun suhteen. Järjestelmää käytetään niin kirjanpidossa kuin laboratoriotoiminnoissakin.

– Oncen tietojen avulla voimme nopeasti ja tarkasti yksilöidä jokaisen kuorman ja löytää mahdolliset ongelmat, Aprups sanoo.

Aprupsin mukaan laitos saa tällä hetkellä kaiken tarvitsemansa tiedon Oncen raporteista. Uusia raportteja voidaan pyytää, jos tarvetta ilmenee.

– Tekninen tuki on ollut hyvää. Aivan alussa minulla oli ongelmia järjestelmän yhteyksien kanssa, mutta tuesta sain nopean avun. Minulla ei ole pahaa sanottavaa, yksikään kysymys ei ole jäänyt ratkaisematta. Ilman toimivaa teknistä tukea tällaisten järjestelmien hyödyt jäävät saavuttamatta, Aprups tiivistää.

Projektista lyhyesti

1

Tärkein hyöty on kuormien rekisteröinnin nopeus ja helppous. Kuljettajat tekevät sen itse.

2

Hyvä ja yksinkertainen käyttöliittymä. Kaikki on ymmärrettävää ja nopeaa kouluttaa uusille työntekijöille.

3

Tekninen tuki toimii.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Oulun Energia

”Once-ratkaisu on tehostanut ja automatisoinut Oulun Energian koko toimitusketjua ja raportointia. Järjestelmä auttaa asiakaspalvelun ja laitoksen käytännön toiminnan lisäksi lakisääteisten vaatimusten täyttämisessä.”

Kuopion Energia

”Yhdestä järjestelmästä saadaan tietoja esimerkiksi meidän kokonaistuotannoista, kaukolämpöverkkoon liittyvistä asioista ja konsernitason talousraportteja.”

Pori Energia

”Once antaa eri polttoainevaihtoehtojen kustannustietoa varsinkin omien polttoainevarastojemme osalta. Tämä tieto on meille rahan arvoista.”

Keminmaan Energia

”Pinja valittiin projektin toteuttajaksi muun muassa hyvien referenssien ansiosta. Pääsimme myös nopeasti yhteisymmärrykseen projektin toteutuksesta. Meillä oli omia näkemyksiä ja toiveita projektin suhteen ja ne tullaan huomioimaan suunnittelussa.”