Pinjan ja Neleksen kumppanuus perustuu luottamukseen ja syvälliseen tuoteymmärrykseen

Korkealaatuisia teollisuusventtiilejä prosessiteollisuuden tarpeisiin valmistavalla Neleksellä on takanaan jo pitkä kumppanuus Pinjan kanssa. Yhteistyö alkoi lähes 20 vuotta sitten venttiilitestaukseen liittyvän koodausprojektin merkeissä, ja se on vuosien mittaan laajentunut ja syventynyt läheiseksi kumppanuudeksi. Työskentelyn perustana on molemminpuolinen luottamus sekä Pinjan syvällinen ymmärrys Neleksen tuotteista ja järjestelmistä.

Vuonna 2020 Metson osittausjakautumisessa itsenäisenä yrityksenä uudelleensyntynyt Neles tunnetaan laadukkaista, virtauksensäätöön käytettävistä teollisuusventtiileistään jo 65 vuoden ajalta. Yrityksen pääkonttori ja yksi suurimmista tuotantotehtaista sijaitsevat Vantaan Hakkilassa, minkä lisäksi sillä on tehtaita ja toimipisteitä ympäri maailman.

Neleksellä ja sen edeltäjillä on pitkä yhteinen historia Pinjan kanssa. Pinja toimitti ensimmäiset LabView-ohjelmointiprojektinsa silloiselle Metso Automationille jo vuonna 2004, ja vuosien mittaan kumppanuus on laajentunut ja syventynyt. Viime vuosina yhteistyö on muun muassa työllistänyt täysipäiväisesti kaksi Pinjan ohjelmoijaa.

Pinja toimittaa Nelekselle erikoisosaamista erityisesti tuotetestaukseen ja testereiden kehitykseen liittyen. Tärkeä osa työtä on olemassa olevien testausjärjestelmien ylläpito ja jatkokehitys, minkä lisäksi yhteisiä projekteja käynnistetään tarpeen mukaan uusien tuotteiden ympärille.

Meille on tärkeää, että luvatut toimitukset pystytään hoitamaan ajallaan ja että uudetkin tuoteversiot saadaan nopeasti markkinoille. Ilman Pinjan erikoisosaamista ja joustavaa palvelua tämä sykli toimisi meillä varmasti hitaammin.

Lue yhteistyöstä lyhyesti

Tehokkaat testerit varmistavat laadun ja nopeuttavat lanseerauksia

Neleksen tuotanto jakautuu Suomen-tehtaalla kolmeen osaan. Ensinnäkin Vantaalla on asennoitintehdas, jossa käytetään kaikkiaan noin 20−30 asennoitintesteriä. Tuotekehityspuolella eli virtauslaboratoriossa testataan venttiilejä ja venttiiliyhdistelmiä eri käyttöolosuhteissa. Noin 50 testauspistettä käsittävä yhdistelmäkokoonpano puolestaan edustaa viimeistä vaihetta ennen tuotteiden lähettämistä loppuasiakkaalle.

Neleksen tuotantovolyymit ovat globaalissakin mittakaavassa varsin huimia. Esimerkiksi digitaalisia venttiiliohjaimia valmistetaan vuosittain noin 80 000 kpl, ja näistä kaikki Vantaan Hakkilassa. Tällä markkinalla Neles onkin jo kivunnut maailmanlaajuisessa volyymivertailussa amerikkalaisen kilpailijan jälkeen kakkossijalle.

Asennoitintehtaan tuotekehitysprojekteista vastaava Development Engineer Jyri Hakola kertoo Pinjan toimittavan Nelekselle erikoisosaamista, joka on olennainen osa venttiilien laadunvarmistusta, mutta jota Neleksen henkilöstön ei ole tehokasta hoitaa oman työnsä ohella.

– Testaamme venttiilejä totta kai laadunvarmistussyistä, mutta sen lisäksi myös asiakkaille räätälöidysti. Asiakkailla on toisinaan tarvetta tällaiselle asiakaspalvelutestaukselle omia sisäisiä prosessejaan varten. Heillä saattaa olla esimerkiksi ennalta määritellyt testirajat, joiden täyttymisen varmistamme ja toimitamme heille siihen liittyvän dokumentaation, Hakola kertoo.

Asennoitintehtaan testereistä vastaava Development Engineer Jarno Laisalmi tekee päivittäin töitä Pinjan ohjelmistokehittäjien kanssa.

– Meillä on Pinjan kanssa ihan erityisen tiivis ja luottamuksellinen yhteistyö. Pinjalaiset ovat käytännössä osa omaa tiimiämme, Laisalmi toteaa.

Pinjalla on ollut merkittävä rooli muun muassa Nelscope-testausjärjestelmän kehitystyössä. Järjestelmää hyödynnetään kaikissa Neleksen säätöventtiileitä valmistavissa toimipisteissä, Suomen lisäksi myös viidellä maailmalla sijaitsevalla tehtaalla.

Tärkeä asia testausjärjestelmissä on myös niiden helppokäyttöisyys. Asentajien on pystyttävä käyttämään järjestelmiä itsenäisesti, ilman jatkuvaa opastamista. Siksi pinjalaiset tekevät kehitystyössä säännöllisesti yhteistyötä myös Neleksen asentajien, erityisesti pääkäyttäjien kanssa.

– Meille on tärkeää, että luvatut toimitukset pystytään hoitamaan ajallaan ja että uudetkin tuoteversiot saadaan nopeasti markkinoille. Ilman Pinjan erikoisosaamista ja joustavaa palvelua tämä sykli toimisi meillä varmasti hitaammin, Hakola sanoo.

Erikoisosaamista ja työaikasäästöä

Pinjan Software Developer Ronnie Karlqvist tekee päivittäin töitä Neleksen projekteissa. Työ vaatii hänen mukaansa ennen kaikkea aitoa ymmärrystä asiakkaan tuotteista ja tuotannosta. Siksi myös keskinäinen kommunikaatio on avainasemassa.

– Yhteistyö Neleksen kanssa on sujuvaa, ja heillä riittää mukavan monipuolista tekemistä testerien parissa. Meillä on yhteinen tehtävälista, jonka mukaan toimimme. On myös hienoa huomata Neleksen luottamus siihen, että me hoidamme oman tonttimme, Karlqvist sanoo.

Pinjan testaus- ja laadunvarmistustoiminnoista vastaava Kalle Ahola on ollut yhteistyössä mukana alusta asti ja kehuu sitä varsin mutkattomaksi. Suurimman työpanoksensa Pinja on toimittanut Neleksen Hakkilan tehtaalle, mutta vuosien varrella tuotannontestausjärjestelmien käyttöönottoja on tehty myös alihankkijoille sekä Neleksen kansainvälisille tehtaille muun muassa Kiinassa ja Saksassa.

"Neleksen toiminta lepää selvästi hyvällä, vahvalla pohjalla. On ollut hienoa olla mukana heidän tasaisessa, nousujohteisessa matkassaan kaikkien näiden vuosien ajan. Koko Pinjan Neles-tiimi on hyvin motivoitunut ja arvostaa sujuvaa yhteistyötä asiakkaan kanssa."

– Neleksen toiminta lepää selvästi hyvällä, vahvalla pohjalla. On ollut hienoa olla mukana heidän tasaisessa, nousujohteisessa matkassaan kaikkien näiden vuosien ajan. Koko Pinjan Neles-tiimi on hyvin motivoitunut ja arvostaa sujuvaa yhteistyötä asiakkaan kanssa,  Ahola toteaa. 

Myös Neleksellä nähdään pitkän ja tiiviin historian tuovan merkittävää lisäetua yhteistyöhön ja Neleksen liiketoimintaan.

– Meille on ehdottomasti hyötyä siitä, että pinjalaiset tuntevat meidän tuotteemme ja järjestelmänne niin syvällisesti. Uusissa tehtävänannoissa ei tarvitse lähteä liikkeelle nollista, vaan pinjalaiset tietävät suoraan, mistä on kyse ja mitä rajapintoja työssä on tarkoitus hyödyntää. Näin tiiviissä yhteistyössä byrokratiakin on matalaa – Pinjalla on suora pääsy tarvittaviin tietojärjestelmiin ja kulkuoikeudet tehtaalle, Hakola toteaa.

Pinjan työpanos auttaa osaltaan varmistamaan Neleksen tuotannon sujuvuuden ja tuotteiden johdonmukaisesti korkean laadun. Loppuasiakkaille työn tulokset näkyvät siten, että myös uudet ja räätälöidyt tuotteet saadaan matkaan oikea-aikaisesti ja teknisesti virheettöminä.

– Pinjan työpanos ja erikoisosaaminen säästävät meiltä selvää työaikaa. Työ onnistuu varsin itseohjautuvasti ja luotettavasti, ilman että tarvitsee olla vieressä vahtimassa tai neuvomassa, Laisalmi komppaa.

 

Kuva: Neles

Yhteistyöstä lyhyesti

1

Neleksellä ja sen edeltäjillä on pitkä yhteinen historia Pinjan kanssa. Pinja toimitti ensimmäiset LabView-ohjelmointiprojektinsa silloiselle Metso Automationille jo vuonna 2004, ja vuosien mittaan kumppanuus on laajentunut ja syventynyt.

2

Pinja toimittaa Nelekselle erikoisosaamista erityisesti tuotetestaukseen ja testereiden kehitykseen liittyen. Tärkeä osa työtä on olemassa olevien testausjärjestelmien ylläpito ja jatkokehitys, minkä lisäksi yhteisiä projekteja käynnistetään tarpeen mukaan uusien tuotteiden ympärille.

3

Pinjan työpanos auttaa osaltaan varmistamaan Neleksen tuotannon sujuvuuden ja tuotteiden johdonmukaisesti korkean laadun. Loppuasiakkaille työn tulokset näkyvät siten, että myös uudet ja räätälöidyt tuotteet saadaan matkaan oikea-aikaisesti ja teknisesti virheettöminä.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Smartrac Technology

Pinja toimittaa Smartrac Technologylle räätälöityjä ohjelmistoja RFID-tagien tuotantolinjojen tuotetestaukseen. Uudet tuotantolinjat ja vanhojen modernisoinnit suoritetaan tiiviissä yhteistyössä Smartracin ja Pinjan välillä.

Wisetec

Pinja tekee ohjelmistokehitystä WIPS-järjestelmiin (Wicetec Ice Prevention System) ja toteuttaa lisäksi pilvipalveluita sekä laitetukiselvityksiä Wicetecin tarpeisiin.

VTT

VTT:llä tutkitaan mm. polttomoottoreita ja sähkömoottoreita sekä ajoneuvojen päästöjä – tähän tutkimusalaan liittyen Pinja on toimittanut useita ohjelmistoja ja laitteistoja VTT:lle.