Automaattinen konenäkötarkastus minimoi virheet

Lapua-tuotemerkki on tunnettu maailmalla huipputarkoista ja tasalaatuisista tuotteistaan, jotka ovat tuoneet menestystä urheiluampujille ja metsästäjille. Lapuan patruunat ovat tuoneet vuodesta 1930 lähtien yli sata kultamitalia olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissa, lisäksi niillä on tehty lukuisia maailmanennätyksiä.

Pinja on toimittanut Nammo Lapuan patruunatehtaalle kaksi erilaista konenäkötekniikkaan perustuvaa hylsyntarkastusjärjestelmää. Tarkastuksen jälkeen vain laatukriteerit täyttävät kiväärinhylsyt saadaan jatkokäsittelyyn prosessissa. Ensimmäinen toimitus oli järjestelmä, jossa hylsystä tarkastetaan muotovirheet ja mikromittakaavan halkeamat. Toinen tarkastaa lisäksi hylsyn mitat eri kohdilta.

Tarkastusjärjestelmillä voidaan tarkastaa monen eri kaliiberin hylsyjä. Toimitukseen sisältyi kappaleenkäsittelyjärjestelmä, jolla hylsyt saadaan ohjattua tarkastuslinjoille yksitellen. Linjassa on useita tarkastusasemia, joissa hylsyn mitat varmistetaan ja valmistusprosessissa mahdollisesti syntyneet muotovauriot huomataan.

Aiemmin tarkastustyö tehtiin täysin visuaalisesti. Jokaisesta hylsystä tarkastettiin pintaviat ja mitat tarkistettiin satunnaisotannalla – pitkäjänteisyyttä ja tarkkaavaisuutta vaativassa työssä inhimillinen virhe on aina mahdollinen. Koska visuaalinen tarkastus perustuu tarkastajan henkilökohtaiseen päätökseen, on lopputulos aina tarkastajan näkemyksen mukainen. Koneellisessa tarkastuksessa tästä aiheutuva riski poistuu ja työ myös nopeutuu merkittävästi.

Yhteistyö jatkuu

Konenäkötarkastus, jossa tarkastetaan sekä mitat että pinnan virheettömyys, oli kahden ensimmäisen järjestelmän toimittamisen aikoihin alalla uutta. Pinjan ratkaisu on auttanut varmistamaan tuotteiden korkean laadun, tuoden Nammo Lapualle selkeää kilpailuetua. Investointi automaattiseen tarkastusratkaisuun on ollut Nammo Lapualle taloudellisestikin kannattava.

Nammo Lapua ja Pinja ovat solmineet uuden sopimuksen, jossa tuotteiden laaduntarkastusta kehitetään jälleen uudelle tasolle.

– Uusimman teknologian ja Pinjan konenäköön liittyvän korkeatasoisen osaamisen avulla voimme jälleen kehittää järjestelmän, joka takaa Lapua-tuotteille tulevaisuudessa merkittävää kilpailuetua. Mittatarkkuus ja tarkastusnopeus tulevat nousemaan uudelle tasolle. Uusi hylsyntarkastusjärjestelmä on tarkoitus saada tuotantoon vielä vuoden 2021 aikana, päättää Site Manager Pekka Himanka.

Pinjan konenäköratkaisu takaa Lapua-tuotteiden etumatkan kilpailijoihin myös tulevaisuudessa.

Site Manager, Pekka Himanka

nammo_lapua

Lue lisää

National Instruments -menestystarina
Konenäköjärjestelmät

Lisätietoja

Markku Lauttamus
markku.lauttamus@pinja.com
+358 40 587 7820