Haaste: Automatisoidut koneet ja robotit vaativat tarkkaa seurantaa

Meyerin perheen omistukseen siirtyneellä telakalla rungon osien ja osakokoonpanojen ketterää valmistumista tehostetaan Machine Track by Pinja -järjestelmän avulla. Yhden aluksen valmistamiseen kuluu parisen vuotta.

Tuotannon kehittämiseen käytettävä Machine Track -järjestelmää on hyödynnetty telakan tuotannon seurannassa 90-luvun lopulta lähtien. Tuolloin syntyi tarve kerätä tietoa rungon osavalmistuksessa ja osien kokoonpanossa käytettävien plasmaleikkaus- ja hitsausrobottien toiminnasta.

”Turun telakka on ollut robotiikan hyödyntämisessä edelläkävijä. Machine Trackia käytettiin alusta lähtien apuna automatisoidun tuotannon kehittämisessä.

Lue projektista lyhyesti

Ratkaisu:
Datan avulla tuotantoa pystytään kehittämään tehokkaammaksi

Tällä hetkellä Machine Trackilla seurataan yhteensä 17 NC ohjatun automatisoidun koneen sekä robotin toimintaa. Järjestelmää käyttävät niin robottien operaattorit, työnjohto kuin telakan huoltomiehetkin. Pääasiassa järjestelmällä mitataan tehokasta käyntiaikaa sekä kerätään tietoja häiriöistä ja odotusajoista. Kerätyn datan avulla osatuotantoa pystytään kehittämään tehokkaammaksi.

– Esimerkiksi pari vuotta sitten toteutimme laipiolinjalla Lean-menetelmiin perustuvan kehitysprojektin, jossa hyödynsimme Machine Trackin keräämiä tietoja tuotannon optimoinnissa. Laipiometrien tuotantomäärä tuplaantui. Nyt olemme tuoneet Lean-toimintamallia myös muille tuotantolinjoille, Meyer Turun runkotuotannon kehityskoordinaattori Petri Uotila kertoo.

Meyerilla Machine Trackia käytetään selaimen kautta, mikä mahdollistaa järjestelmän käytön myös mobiililaitteilla. Käytössä on myös Machine Trackin laatutarkistukset–moduuli operaattoreiden laatutarkistuksia varten sekä layout-näyttö, joka kertoo runkovalmistuksen seurantakohteiden tilan tehtaan layout-näkymässä.

– Moduulin avulla profiiliosien ja levypaneelien mittatarkkuus voidaan kirjata suoraan Machine Trackiin. Kirjauksia ei tarvitse enää tehdä paperille kuten aiemmin, selventää järjestelmäasiantuntija Petteri Soininen.

Uotila ja Soininen ovat olleet tyytyväisiä niin Pinjan kanssa tehtyyn pitkäaikaiseen yhteistyöhön kuin Machine Trackin tuomiin hyötyihin.

– Machine Track -ohjelman perustoiminnot ovat kunnossa ja ohjelman kehitystyö on sujunut mutkattomasti, Uotila sanoo.

"Esimerkiksi pari vuotta sitten toteutimme laipiolinjalla Lean-menetelmiin perustuvan kehitysprojektin, jossa hyödynsimme Machine Trackin keräämiä tietoja tuotannon optimoinnissa. Laipiometrien tuotantomäärä tuplaantui."
Petri Uotila, kehityskoordinaattori, Meyer Turku

Petri Uotila

kehityskoordinaattori, Meyer Turku

Projektista lyhyesti

1

Machine Track -järjestelmällä seurataan yhteensä liki 20 NC ohjatun automatisoidun koneen sekä robotin toimintaa.

2

Järjestelmää käyttävät robottien operaattorit, työnjohto sekä telakan huoltohenkilökunta.

3

Tuotantoa kehitetään Lean-toimintamallin mukaisesti. Järjestelmällä mitataan pääsääntöisesti käyntiaikaa sekä kerätään tietoja häiriöistä ja odotusajoista.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Olvi

”Käyttöönotto oli mutkatonta ja onnistui viikossa. Henkilöstö otti uudistuksen erittäin hyvin vastaan, eikä järjestelmästä ole tullut valituksia. Machine Trackin avulla pystymme havaitsemaan tuotannon ongelmat ja tunnistamaan syyt niiden takana.”

Altia

Tehtaan viisi pullottamolinjaa ja kaksi hanapakkauslinjaa tuotiin modernin tuotannonjohtamisen piiriin. ”Saamme tosi hyvää dataa yksittäisiltä koneilta. Faktaa pöytään. Tiedetään esimerkiksi mitkä asiat aiheuttavat häiriöitä linjalla.”

Fazer Makeiset

Machine Track on linkitetty koko Fazer-konsernissa käytössä olevaan SAP-toiminnanohjausjärjestelmään. ”SAPista saamme tuotantosuunnitelman ja Machine Trackista puolestaan toteuman, joita voidaan sitten verrata toisiinsa.”