Haaste: Kunnossapito siirrettiin kumppanilta omaan hallintaan

Luvata Oy, joka aikaisemmin toimi Outokumpu Copper Products:in nimellä, oli vuoden 2006 alussa haastavassa tilanteessa. Vuosituhannen taitteessa ulkoistettu kunnossapito otettiin jälleen omaan hallintaan. Kaikki piti aloittaa tyhjältä pöydältä.

Eräs suuria ongelmia oli, että organisaatio kaikkineen oli saatava pystyyn nopeasti, sillä tuotanto ei voi jäädä odottelemaan kunnossapidon verkkaista syntymistä. Vaikka henkilöstö oli pääosin tehtaaseen ja tehtäviin perehtynyttä, työkalut ja hallinnan järjestelmät oli hankittava kokonaan alusta.

Meillä on seitsemän erilaista tehdasta, joissa kaikissa on erityyppiset ongelmat. Ne on kyettävä tunnistamaan, jotta kunnossapitoa voi ohjata tehokkaasti.

Lue projektista lyhyesti

Ratkaisu:
Maint by Pinja-kunnossapitojärjestelmän käyttöönoton helppous ja nopeus vakuutti

”Päädyimme valitsemaan kunnossapidon hallintaan Maint by Pinja -järjestelmän. Meillä oli jo käytössä Machine Track -järjestelmä koneiden seurantaan, joten päätös tuntui sen pohjalta luontevalta. Mutta erityisesti vaakaa kallisti luvattu käyttöönoton nopeus ja joustava räätälöinti”, kertoo silloinen kunnossapitopäällikkö Matti Hynninen.

Hynninen sanoo, että luvattu käyttöönottoaika oli vain kymmenen prosenttia siitä, mihin muut ohjelmistojen tarjoajat olivat pystyneet. Järjestelmä voitiin räätälöidä sellaiseksi kuin haluttiin. Raportoinnin ja vikaluokitusten tarkka harkinta antaa pohjan sille, että systeemi antaa mahdollisimman tarkat perusteet kunnossapidon kehittämiselle. 

”Olemme saaneet hyvää palautetta kunnossapidon alihankkijoiltamme. Selkeä luokittelu auttaa hyvään jälkianalyysiin – alihankkijatkin näkevät nyt selvästi ne syyt, joiden takia he täällä käyvät.”

”Olemme saaneet hyvää palautetta kunnossapidon alihankkijoiltamme. Selkeä luokittelu auttaa hyvään jälkianalyysiin – alihankkijatkin näkevät nyt selvästi ne syyt, joiden takia he täällä käyvät.”
Matti Hynninen, kunnossapitopäällikkö, Luvata

Työkalu asentajille

Kun Luvatassa päätettiin hankkia kunnossapidon ohjausohjelmisto, lähtökohdaksi otettiin, että sen on toimittava asentajien työkaluna. Siitä ei haluttu ylemmän johdon ohjaus- ja raportointijärjestelmää, vaan ennakoivan kunnossapidon välinettä.

Ohjelmiston selkeys ja käytön yksinkertaisuus olivat välttämättömiä ominaisuuksia. Niiden johdosta ohjelmisto on helppo oppia ja sitä on miellyttävä käyttää. Siitä koituu mainittava ajan säästö, sillä 45 asentajaa kirjaa tietoja jatkuvasti järjestelmään.

Hynninen kertoo, että järjestelmä kirjaa myös tuotannon tekemät ja tilaamat huolto-, korjaus- ja kehitystyöt. Näitä onkin itse asiassa enemmän kuin varsinaisen kunnossapidon tilaamia alihankintoja. Siitä on myös linkki tuotantoon ja sen konehallintaan Machine Track:in kautta. 

”Kunnossapito on oleellinen osa tuotantoa, ja yhteinen raportointijärjestelmä on luonnollinen ratkaisu. Tuotanto näkee myös korjaus- ja huoltotöiden etenemisen, ja voi varautua sen mukaan”, Hynninen sanoo.

”Kunnossapito on oleellinen osa tuotantoa, ja yhteinen raportointijärjestelmä on luonnollinen ratkaisu. Tuotanto näkee myös korjaus- ja huoltotöiden etenemisen, ja voi varautua sen mukaan”
Matti Hynninen, kunnossapitopäällikkö, Luvata

Matti Hynninen

kunnossapitopäällikkö, Luvata

Projektista lyhyesti

1

Kunnossapitojärjestelmän käyttöönotto sujui nopeasti ennalta sovitussa aikataulussa.

2

Järjestelmä taipuu hyvin yrityksen erilaisten tehtaiden työskentelytapoihin.

3

Tuotannon ja kunnossapidon yhteinen raportointijärjestelmä palvelee molempia toimintoja.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Kuusakoski

Kuusakosken kierrätyskoneisto on kehitetty käsittelemään valtavat määrät metallia, muovia, kumia ja sähkölaiteromua. Novi by Pinja -kunnossapitojärjestelmä auttaa Kuusakosken kunnossapitotiimiä pitämään konekannan iskussa.

Versowood

”Kaikki laitteet on viety kunnossapitojärjestelmän hierarkiakansioon, joten konekohtaiset tiedot löytyvät vaivattomasti. Muutenkin järjestelmän käyttö on loogista ja helppoa.”

Ifolor

”Novin käyttöönotto oli todella helppo, koska perustyö oli tehty jo Maintiin. Novi itsessään on käyttäjäystävällinen ja käyttöliittymä on selkeä.”