Pinjan Once-järjestelmä koko konsernin energianraportointiin

Energia-alalla lisääntyneet raportointivelvoitteet vievät jo aimo siivun tuottavasta työajasta. Erilaisten raporttien tuottamiseen voi palaa useitakin työpäiviä kuukautta kohti. Kuopion Energia on kuitenkin ottanut aiempaa haastavamman toimintaympäristön hyvänä tilaisuutena kehittää liiketoimintaansa kokonaisvaltaisesti ja automatisoi raportointiaan koko konsernin kattavaksi.

– Meillä on ollut käytössä Once-polttoainetietojärjestelmä Pinjalta jo lähes 20 vuoden ajan. Myös aliurakoitsijat ja sopimuskumppanit hyödyntävät sitä. Nyt Oncea laajennetaan tuotantoympäristöstä koskemaan koko konsernin energiaraportointia. Jatkossa yhdestä järjestelmästä saadaan tietoja esimerkiksi meidän kokonaistuotannoista, kaukolämpöverkkoon liittyvistä asioista ja konsernitason talousraportteja, käyttöpäällikkö Samuli Räisänen Kuopion Energian energiantuotannosta kertoo.

Tiedon vienti järjestelmään ja erilaisten koosteraporttien saanti sieltä ulos ilman virheitä ja viiveitä on kullanarvoista. Kuopion Energialla kirjautuu parhaina vuosina lähes kaksi miljoonaa kuutiota polttoaineita Once-järjestelmään, mikä tarkoittaa yli kahtakymmentätuhatta täysperävaunurekkaa tai rahassa laskettuna jopa 30 miljoonan euron arvosta polttoaineita.

– Laitteistoja on tullut lisää, joten Oncen merkitys on kasvanut niin paljon, että halusimme jatkossa Pinjalle palvelinten ylläpidon. Pinja hoitaa sitä etäyhteyden kautta ja huolehtii, että meillä rauta päivittyy ja uusiutuu tietyin väliajoin, Once-projekteista vastaava käyttötalousinsinööri Hanna Kellokumpu kertoo.

Järjestelmät juttelevat keskenään ja vikatilanteisiin päästään käsiksi 24/7

– Kaikki tieto, mitä kentältä pystytään saamaan, saadaan kyllä varmasti myös Onceen. Yllättävän usein toimittajien kanssa on törmännyt siihen, että heillä ei ole osaamista tälle alalle, jolloin määrittelyt kaatuvat pitkälti tilaajan niskaan. Yhteistyö Pinjan kanssa on kuitenkin ollut helppoa. Aika hyvin on vaan saanut sanoa, mitä haluaa, ja sieltä on tullut ehdotusta, että tehdäänkö näin. Huomaa, että energiasektori on heille tuttu, Kellokumpu kehuu.

Kuopion Energian omasta henkilöstöstä Oncea tulee uudistusten jälkeen käyttämään viitisenkymmentä henkilöä. Kokonaiskäyttäjämäärä on yli sata, kun polttoainetoimittajat kuljettajineen lasketaan mukaan. Uusille kuljettajille on vuosittain tarjolla järjestelmän käyttökoulutusta, vaikka Kellokummun mukaan Once on kuljettajien mukaan ollut helppo käyttää.

Uuden raportoinnin avulla kaukolämpöverkon epäkohtia pystytään etsimään, tulkitsemaan ja viemään tietoa kentälle.

– Tyypillisimmillään turhia käyntejä tuli aiemmin silloin, kun joku tuotantolaitos oli päällä vaikka ei tarvitsisi. Muun muassa energiansäästöasiat, esimerkiksi pumppaamojen käyntioptimointi, ovat uudistuksesta saatavia hyötyjä, Ikonen kertoo.

Tiedon vienti järjestelmään ja erilaisten koosteraporttien saanti sieltä ulos ilman virheitä ja viiveitä on kullanarvoista. Kuopion Energialla kirjautuu parhaina vuosina lähes kaksi miljoonaa kuutiota polttoaineita Once-järjestelmään.

Samuli Räisänen, Käyttöpäällikkö,
Kuopion Energia Oy

logo_kuopion_energia

Lue lisää

Kainuun Voima -menestystarina
Kotkamills-menestystarina
Pori Energia -menestystarina
Once by Pinja ®
Helsingin Energia valitsi Once-toiminnanohjausjärjestelmän
Kuopion Energia päätti panostaa ”oikeisiin töihin”

Lisätietoja

Annimari Lehtomäki
annimari.lehtomaki@pinja.com
+358 50 567 4111

Petrus Taskinen
petrus.taskinen@pinja.com
+358 50 413 1447