Ketterästi toteutettu demo nopeuttaa tuotekehitystä

Pinja järjesti viime maaliskuussa 24 tunnin Proof of Concept -palvelumuotoilutoteutuksen Kiirake Oy:lle, jossa tehtiin konkreettinen demo RFID-maksujärjestelmästä. Kiirakkeen yrittäjäpariskunnan uuden palvelutuotteen ideana on helpottaa esimerkiksi ravintolayrittäjien ja festivaalijärjestäjien työtä digitalisoimalla perinteiset paperiset drinkkiliput ja tuomalla vaihtoehdoksi yksinkertaistettu elektroninen maksujärjestelmä.

Kiirake Oy:n yrittäjät Anneli ja Mikko Keeninen kertovat, että idea uudesta palvelutuotteesta syntyi viime syksynä. Keeniset maahantuovat itse RFID-laitteita ja alkoivat pohtia, voisiko esimerkiksi festareilla juomia ja ruokia maksaa käteisen tai hitaasti toimivien pankkiyhteyksien sijaan elektronisella rannekkeella tai lipulla. Näin myös tapahtumajärjestäjä saisi helposti eritellyn raportin myynneistä.

– Luulen, että idea kumpuaa alun perin omista festarikokemuksista. Itse festarikävijänä on tullut mietittyä, miten vielä 2000-luvulla on mahdollista, että jokaiselle kojulle on hirveät jonot. Eikö ostoprosessia muka voisi jotenkin nopeuttaa, Anneli muistelee.

Pinja oli Keenisille yrityksenä entuudestaan tuttu nimeltä ja sen hyvästä maineesta. Pariskunta otti yhteyttä Pinjaan, jonka kanssa he ryhtyivät yhdessä selvittämään, olisiko liikeidea mahdollista toteuttaa käytännössä. Demon toteutuksen rahoituksessa apuun tuli Tekesin Innovaatioseteli, joka on liiketoiminnan kehittämiseen tarkoitettu 5000 euron arvoinen rahoitus.

Asiakaspalaute antaa uutta suuntaa palvelumuotoiluun

24 tunnin Proof of Concept -toteutus järjestettiin maaliskuussa. Vuorokauden tunnit oli jaettu kolmelle työpäivälle, joiden aikana työssä ahersi kaksi Pinjan ohjelmistokehittäjää. Päivän tavoitteena oli saada aikaiseksi jotain näkyvää; konkreettinen tuote, jota voi esitellä asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Tavoitteessa onnistuttiin, ja Keeniset ovat ehtineet jo kerätä demon avulla asiakaspalautetta.

– Palaute on ollut pääasiassa positiivista ja innostunutta. Ihmisten on helpompi ymmärtää, mistä palvelutuotteessa on kyse, kun siitä on olemassa konkreettinen demo. Olemme saaneet myös kehittäviä ideoita siitä, missä muilla aloilla tuotetta voisi hyödyntää. Esimerkkeinä vaikkapa sopimuslounasruokailu, varastonhallinta ja vuokrausbisnes, Anneli listaa.

Mikko Keenisen mukaan Kiirakkeen palvelutuote sekä nopeuttaa että vähentää yrittäjän työtä, ja pienentää raportoinnin virhemarginaalia.

– Esimerkiksi sopimuslounasravintoloissa saatetaan yhä edelleen pitää tukkimiehen kirjanpitoa siitä, montako kertaa kukin työntekijä on käynyt syömässä. Jos tämä prosessi voidaan hoitaa elektronisen RFID-laitteen avulla, ei ole vaaraa siitä, että viiva lipsahtaa vahingossa väärän henkilön kohdalle. Myös kuluttaja-asiakkaan lounaskokemus yksinkertaistuu ja nopeutuu. Lisäksi ravintolayrittäjän työ helpottuu, kun sähköisen raportin voi tulostaa kerran kuussa nappia painamalla.

Seuraava askel eteenpäin

Kiirakkeen palvelutuotteen ensimmäinen pilottikokeilu on Jyväskylässä heinäkuun lopussa järjestettävässä Neste Rallissa, jossa ”elektroninen drinkkilippu” tulee osaksi yritysten VIP-paketteja. Tarkoituksena on lisäksi pilotoida tuotetta yhteistyössä lounasravintoloiden kanssa ja myöhemmin tulevaisuudessa kesäfestareilla.

Myös Kiirakkeen ja Pinjan yhteistyö jatkuu. Seuraavat askeleet palvelutuotteen kehittämiseksi on jo sovittu ja yhteinen näkemys kokonaiskuvasta on selvillä.

–  Olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön Pinjan kanssa. Työskentely on ollut ketterää ja olemme päässeet testaamaan liikeideaa heti käytännössä nopeilla kokeiluilla eikä niin, että koodarit koodaavat sovellusta vaikka vuoden verran ennen ensimmäistä pilottia. Varmasti tulevaisuudessakin on helppo työskennellä Pinjan kanssa ja rakentaa seuraavat portaat yhdessä, Keeniset pohtivat.

Palaute on ollut pääasiassa positiivista ja innostunutta. Ihmisten on helpompi ymmärtää, mistä palvelutuotteessa on kyse, kun siitä on olemassa konkreettinen demo. Olemme saaneet myös kehittäviä ideoita siitä, missä muilla aloilla tuotetta voisi hyödyntää.

Anneli Keeninen, Yrittäjä,
Kiirake Oy

Lue lisää

Ketterä ohjelmistokehitys

Lisätietoja

Sari Suominen
sari.suominen@pinja.com
+358 40 842 2809