Ammattikeittiöiden luottokumppani Jamix tähtää maailmalle – yhteinen ohjelmistokehitys Pinjan kanssa tukee kansainvälistä kasvua

Älykkäitä ohjelmistoratkaisuja ammattikeittiöille tarjoava Jamix on kovassa kansainvälisessä nosteessa. Yritys on palvellut alan asiakaskuntaa Suomessa jo yli 30 vuotta, joten kenttä ja toimijat ovat hyvinkin tutut. Yhteistyö Pinjan kanssa on tuottanut Jamixille monenlaista lisäarvoa, minkä ansiosta ohjelmistot ovat loppuasiakkaille entistäkin käytettävämpiä – ja myös helpompia myydä uusille markkinoille.

Jamixin ammattikeittiöille tarjoama toiminnanohjausjärjestelmä on varsin kokonaisvaltainen paketti. Se sisältää muun muassa ruokaohjeiden hallinnan, ruokalistasuunnittelun, kustannus- ja ravintoarvolaskennan, varastotoiminnot, hankinnat sekä ateriatilausten hallinnan. 

Jamix on nähnyt ammattikeittiöiden saralla jo vuosikymmenten kehityskaaren, jonka aikana käytännön työssä on opittu hyödyntämään yhä tehokkaampia ja helppokäyttöisempiä ohjelmistoratkaisuja. Järjestelmän on tärkeää paitsi täyttää kaikki alan organisaatioiden vaatimukset myös toimia arjessa näppärästi ja intuitiivisesti.

– Meidän asiakkaidemme päätyönä on ruuanlaitto. Siksi on tärkeää muistaa, että teknologia ei ole tässä työssä itseisarvo vaan tukitoiminto, joskin keskeisen tärkeä sellainen. Järjestelmän tyypillisiä käyttötapauksia ovat vaikkapa ostotilaukset ja inventaariot. Tehokas järjestelmä tukee tilausten kätevää tekemistä ja esimerkiksi viivakoodi- tai kamerapohjaista inventaariotyötä, kertoo Jamixin operatiivinen johtaja Timo Lehto.

Pinja on auttanut meitä muun muassa käyttöliittymäsuunnittelussa. Olimme vaikuttuneita siitä, miten nopeasti saimme esimerkiksi prototyypin nähtäville ja kuinka helppokäyttöinen ja visuaalinen se oli.

Lue yhteistyöstä lyhyesti

Isosti maailmalle

Jamixin yhteistyö Pinjan kanssa alkoi ohjelmistokehityksen ja Power BI -kehitysprojektin merkeissä vuonna 2018, jolloin Jamixin ydintuotteeseen rakennettiin yhdessä dataa hyödyntävää analytiikkaa. Sen avulla tietoja voitiin alkaa esittää käyttäjille entistä selkeämmässä, visuaalisessa muodossa.  

Sittemmin kumppanuus on laajentunut moneen suuntaan, muun muassa käyttökokemussuunnittelun ja mobiilisovelluksen kehittämisen saralla.

– Saimme Pinjasta hyviä kokemuksia heti BI-yhteistyöstä lähtien, joten kumppanuutta on ollut helppoa ja luontevaa jatkaa. Pinjan vahvuuksia ovat selvästi vuorovaikutus ja viestintä, joten keskustelu on helppoa ja selkeää. He ymmärtävät sekä meitä että toimialaamme, joten asioita on helppo suunnitella yhdessä, Lehto toteaa.

Jamixin asiakaskunnalle on tärkeää, että työssä hyödynnettävät tietojärjestelmät ovat helppokäyttöisiä ja moderneja. Parhaimmillaan ohjelmisto toimii intuitiivisesti, työtä avustaen ja tehostaen.

– Pinja on auttanut meitä muun muassa käyttöliittymäsuunnittelussa. Olimme vaikuttuneita siitä, miten nopeasti saimme esimerkiksi prototyypin nähtäville ja kuinka helppokäyttöinen ja visuaalinen se oli. Oli hienoa nähdä heti työn alkuvaiheessa, miltä näkymä voisi lopputuotteessa näyttää. Etenkin mobiilisovelluksissa hyvä käytettävyys on keittiöhenkilöstölle ensiarvoisen tärkeää, Lehto toteaa.

Jamixin asiakaskuntaan kuuluu laaja joukko erityyppisiä ravintoloita ja ketjuja, kahviloita, kuntia, sotepalveluita, päivittäistavarakauppoja ja oppilaitoksia. Kotimaisilla markkinoilla on jo hyvä kattavuus ja yli 2 500 asiakasta, ja kasvusuunta onkin nyt yhä vahvemmin ulkomaille. 

Yhdysvaltoihin Jamix alkoi panostaa isommin joitakin vuosia sitten, ja työ on alkanut kantaa mukavasti hedelmää. Asiakasrosterista löytyy nyt jo Yalen yliopiston ja vegaanisia lihankorvikkeita valmistavan Hungry Planetin kaltaisia nimiä. Yhteistyö Pinjan kanssa on antanut hyviä eväitä myös kansainvälistymisen polulle, ja vahvempi portfolio tarkoittaa sitä, että uusille markkinoille on helpompi päästä sisään.

Nykyaikainen ammattikeittiö on vastuullinen

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet tärkeiksi teemoiksi monilla toimialoilla, eikä elintarviketeollisuus tee asiassa poikkeusta. Itse asiassa vastuullisuusasiat ovat elintarvikealalla jopa korostuneessa asemassa, sillä tuotteilla on rajallinen säilyvyysaika ja loppuasiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia kestävän kehityksen mukaisuudesta.

– Vastuullisuus on meidän alallamme avainasemassa. Haluamme auttaa asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään ja minimoimaan hävikkinsä. Tarjoamallamme ohjelmistolla on tässä keskeinen mahdollistajan rooli. Asiakkailla on aito halu hallita kattavasti kokonaisuutta, tehdä oikeasuhtaisia tilauksia ja minimoida hävikkinsä, ja me tarjoamme tähän kokonaisvaltaiset työkalut, Lehto sanoo.

Jamixin ohjelmiston tavoitteena onkin käyttäjien arjen helpottaminen. Samalla halutaan lisätä myyntiä ja seurata kuluja, kerätä hävikkidataa ja virtaviivaistaa siten koko ketjua.

"Nykykuluttajat haluavat tietää, mistä heidän ruokansa tulee ja miten se on valmistettu. Ammattikeittiöiden tulevaisuuteen kuuluu paitsi lisääntyvä määrä tuotetietoa myös aiempaa kokonaisvaltaisempi tuotannonsuunnittelu, alkutuotannosta aina hävikin minimointiin asti."

Toinen merkittävä trendi on se, että ammattikeittiöt haluavat tarjota asiakkailleen yhä tarkempaa tietoa ruuasta ja sen alkuperästä. Tuotetietoihin aletaan hiljalleen lisätä perusainesosatietojen lisäksi myös muun muassa tietoa tuotteen hiilijalanjäljestä. Lisäksi kiinnostavat esimerkiksi tuotteiden kotimaisuus, luomulaatuisuus ja vegaanisuus.

– Nykykuluttajat haluavat tietää, mistä heidän ruokansa tulee ja miten se on valmistettu. Ammattikeittiöiden tulevaisuuteen kuuluu paitsi lisääntyvä määrä tuotetietoa myös aiempaa kokonaisvaltaisempi tuotannonsuunnittelu, alkutuotannosta aina hävikin minimointiin asti, Lehto kertoo.

Myös tästä syystä Jamix aikoo jatkaa tiivistä yhteistyötä Pinjan kanssa myös tulevaisuudessa.

– Jatkamme yhteistä työtämme muun muassa mobiilipuolen jatkokehityksen merkeissä ja jatkuvan käyttäjäpalautteen perusteella tehtävillä viilauksilla. Lisäksi sukellamme yhdessä yhä syvemmälle BI-yhteistyöhön sekä koneoppimisen maailmaan, Lehto kaavailee.

 

Kuva: Jamix

Yhteistyöstä lyhyesti

1

Jamixin yhteistyö Pinjan kanssa alkoi ohjelmistokehityksen ja Power BI -kehitysprojektin merkeissä vuonna 2018. Sittemmin kumppanuus on laajentunut moneen suuntaan, muun muassa käyttökokemussuunnittelun ja mobiilisovelluksen kehittämisen saralla.

2

Jamixin asiakaskunnalle on tärkeää, että työssä hyödynnettävät tietojärjestelmät ovat helppokäyttöisiä ja moderneja. Yhteistyö Pinjan kanssa on antanut hyviä eväitä myös kansainvälistymisen polulle, ja vahvempi portfolio tarkoittaa sitä, että uusille markkinoille on helpompi päästä sisään.

3

”Jatkamme yhteistä työtämme muun muassa mobiilipuolen jatkokehityksen merkeissä ja jatkuvan käyttäjäpalautteen perusteella tehtävillä viilauksilla. Lisäksi sukellamme yhdessä yhä syvemmälle BI-yhteistyöhön sekä koneoppimisen maailmaan.”

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Smartrac Technology

Pinja toimittaa Smartrac Technologylle räätälöityjä ohjelmistoja RFID-tagien tuotantolinjojen tuotetestaukseen. Uudet tuotantolinjat ja vanhojen modernisoinnit suoritetaan tiiviissä yhteistyössä Smartracin ja Pinjan välillä.

Wisetec

Pinja tekee ohjelmistokehitystä WIPS-järjestelmiin (Wicetec Ice Prevention System) ja toteuttaa lisäksi pilvipalveluita sekä laitetukiselvityksiä Wicetecin tarpeisiin.

STK

Järjestelmän avulla hallitaan yli 210 000 sähkötarvikkeen tuotetietoja. Sähkönumerorekisteri mahdollistaa sähkötarvikkeiden tuotetietojen helpon, nopean ja ajan tasalla olevan tiedon saannin.