Haaste: Fortumin Klaipėdan jätteenpolttolaitokselle tarvittiin järjestelmä materiaalien vastaanotto- ja lähtötoimintoihin sekä varastojen ja sopimusten hallintaan

Valtio-omisteinen suomalainen Fortum Oyj on toiminut Liettuassa vuodesta 1999 lähtien. Sillä on maassa 95 työntekijää, jotka työskentelevät lähinnä energian- ja lämmöntuotannon parissa. Vuonna 2013 Fortum aloitti jätteestä energiaksi -projektin ja Klaipėdaan rakennettiin kotitalous- ja teollisuusjätteitä sekä biopolttoaineita hyödyntävä voimalaitos. 

Laitoksen vuosittainen kapasiteetti on 250 000 tonnia ja energiatehokkuus on lähes 90 %. Tulevien ja lähtevien materiaalien hallintaan tarvittiin järjestelmä, jolla hoidetaan muun muassa punnitustoiminnot, sopimusten ja varastojen hallinta, raportointi sekä viestintä sidosryhmille.

Totesin Oncen varsin yksinkertaiseksi käyttää aloittaessani täällä.

Lue projektista lyhyesti

Ratkaisu: Once-järjestelmä vastaa laitoksen kaikkiin tarpeisiin

Fortum käyttää Once by Pinja -järjestelmää Suomessa, Baltiassa ja Puolassa sijaitsevilla laitoksillaan. Järjestelmästä on kokemusta muun muassa Kaunasissa sijaitsevalla jätteenpolttolaitokselta, sekä Pärnun ja Jelgavan lämpö- ja voimalaitoksilla. Hyvien kokemusten vuoksi Once otettiin käyttöön myös Klaipėdan lämpö- ja voimalaitoksella heti laitoksen perustamisvaiheessa.

– Totesin Oncen varsin yksinkertaiseksi käyttää aloittaessani täällä. Järjestelmä on käytössä lähes kaikilla Fortumin Baltian-maiden laitoksilla, joten vaikuttaa että siihen ollaan tyytyväisiä muuallakin, arvioi Fortumilla polttoainehankinnassa työskentelevä Rimantas Tenene.

Klaipėdassa ei polteta biopolttoaineita, vaan ainoastaan jätteitä. Sen vuoksi kaikki polttoaineentoimitussopimukset ovat painoperusteisia ja laitokselle maksetaan sen mukaan, paljonko se vastaanottaa jätettä. Kuljettaja näppäilee vaa’alle ajaessaan tiedon siitä, kenen kuorman hän tuo. Autojen rekisterinumerot tunnistetaan automaattisesti Onceen liitetyllä kameralle.

Once vastaa hienosti laitoksen nykyisiin vaatimuksiin ja kykenee täyttämään myös tulevaisuuden mahdolliset lisähaasteet.

– Vuoteen 2015 saakka käytimme jonkin verran biopolttoaineita ja analyysitarpeemme olivat siksi suuremmat. Once vastasi hyvin myös silloisiin tarpeisiimme. Nykyään vain punnitsemme kuormat, emme esimerkiksi ota näytteitä, tai mittaa kosteutta ja tuhkapitoisuutta, Rimantas Tenene kertoo.

Sopimustenhallinta tärkein toiminnallisuus

Sopimustenhallinta on Klaipėdan laitoksen toiminnan kannalta tärkein Oncen toiminnallisuus, arvioi Rimantas Tenene. Once sisältää kaikki tarvittavat tiedot materiaalitoimittajien osalta, kuten esimerkiksi sopimukset, hinnat ja toimituskiintiöt.

– Seuraan näitä tietoja päivittäin. Työpäivän aluksi tarkistan, mitä meille toimitettiin edellisenä päivänä ja kuinka toimittajamme ovat täyttäneet sopimusvelvoitteensa. Lisäksi voin seurata Oncesta sivutuotteiden käsittelyä. Jätteenpoltosta tulee jonkin verran esimerkiksi metalleja ja tuhkaa, Rimantas Tenene kertoo.

Rimantas Tenene on aiemmin käyttänyt Exceliä materiaalin vastaanottoon ja sopimuksiin liittyvissä asioissa, jotka hän voi nyt hoitaa kaikki Oncella. Työnteon kannalta ero on kuin yöllä ja päivällä, sillä Oncen käyttö on helppoa ja joustavaa.

Viranomaisraportointiin käytetään erillistä ohjelmaa. Sinne syötetään tiedot, jotka saadaan Oncesta.

– Laitamme sinne Oncesta saamamme tiedot, koska pidämme niitä luotettavina. Once on tärkein tietolähteemme viranomaisraportointiin. Valitettavasti viranomaisohjelma ei ole yhtä kätevä kuin Once, sinne pitää syöttää tiedot manuaalisesti, Rimantas Tenene toteaa.

Kuva: Fortum

Projektista lyhyesti

1

Oncella punnitaan materiaalit ja seurataan toimittajien sopimusvelvoitteita.

2

Ohjelma on helppokäyttöinen ja monipuolinen.

3

Once on luotettava tietolähde viranomaisraportointiin.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Oulun Energia

”Once-ratkaisu on tehostanut ja automatisoinut Oulun Energian koko toimitusketjua ja raportointia. Järjestelmä auttaa asiakaspalvelun ja laitoksen käytännön toiminnan lisäksi lakisääteisten vaatimusten täyttämisessä.”

Kuopion Energia

”Yhdestä järjestelmästä saadaan tietoja esimerkiksi meidän kokonaistuotannoista, kaukolämpöverkkoon liittyvistä asioista ja konsernitason talousraportteja.”

Pori Energia

”Once antaa eri polttoainevaihtoehtojen kustannustietoa varsinkin omien polttoainevarastojemme osalta. Tämä tieto on meille rahan arvoista.”

Keminmaan Energia

”Pinja valittiin projektin toteuttajaksi muun muassa hyvien referenssien ansiosta. Pääsimme myös nopeasti yhteisymmärrykseen projektin toteutuksesta. Meillä oli omia näkemyksiä ja toiveita projektin suhteen ja ne tullaan huomioimaan suunnittelussa.”