Elosen leipomo aloitti toimintansa vuonna 1966 Mäntässä nuoren pariskunnan Marja-Liisa ja Raimo Elosen toimesta. Vuonna 1968 Eloset muuttivat Jämsään kokeilemaan huoltoaseman pitoa. Sivussa syntyi kuitenkin leipomo, jonka tilat ovat kasvaneet vuosien saatossa muutamasta neliöstä aina nykyisen pääleipomon 10 000 neliön tuotantotilaan.

Tänä päivänä Elonen Oy Leipomo on merkittävä leipomoalan perheyritys, kondiittorituotteiden valmistaja sekä kumppani leipomotuotteiden sopimusvalmistukseen. Leipomon asiakkaita ovat lukuisat kaupanketjut, SK-asiakkaat, kunnat, laitokset, kahvilat sekä leipomon omat konditoriamyymälät ja kahvila-ravintolat. 

– Elosella kotimaisuus on ykkösjuttu, kaikki käyttämämme jauhoraaka-aine on 100% kotimaista. Uskomme kotimaiseen yhteistyöhön ja yrittäjyyteen”, kertoo Elosen toimitusjohtaja Jari Elonen.

Novi käyttöön helposti ja nopeasti

Jämsän leipomon kunnossapidosta vastaa kunnossapitopäällikkö Hannu Tiiri yhdessä huoltotiimin kanssa. Osa töistä tehdään itse ja osa ostetaan alihankintana kunnossapidon palveluntarjoajalta. Loppuvuodesta 2014 kunnossapidon töiden hallintaan hankittiin Novi by Pinja -kunnossapitojärjestelmä. Tavoitteena oli parantaa erityisesti ennakkohuoltojen suunnittelua. Elintarviketeollisuudessa huoltotöiden dokumentointi on tärkeässä roolissa ja Novi toi tähänkin helpotusta.

Järjestelmän käyttöönotto tapahtui varsin rivakasti. Jo ensimmäisen Novi-määrittelypäivän jälkeen ohjelmistoa päästiin käyttämään. Laitehierarkia linjoittain rakennettiin suoraan Noviin ja kirjausten tekeminen aloitettiin saman tien.

– Rakensimme alusta alkaen itse laitehierarkian ja ennakkohuollot Noviin. Ammattilaisten apua hyödyntäen Novista saatiin omannäköinen. Järjestelmää käytetään mm. tabletilla ja käytettävyys on hyvä ja nykypäivän mukainen, kertoo logistiikkapäällikkö Rami Virolainen Eloselta.

– Novin käyttöönotto on ollut todella helppoa. Kaikki kunnossapidon henkilöt oppivat käyttämään ohjelmaa ensimmäisen opastuksen jälkeen. On ollut todella helppoa ja loogista tehdä kaikki laitehierarkiat ja ennakkohuollot. Voin kyllä suositella kaikille jotka harkitsevat kunnossapitojärjestelmän ostoa, kertoo Hannu Tiiri.

Novi muistaa ja muistuttaa

– Järjestelmän käytöstä on ollut konkreettista hyötyä heti alusta asti. Enää ei tarvitse muistella, että mitäs silloin kerran siihen koneeseen tehtiin, kun kaikki löytyy helposti Novista hakemalla. Lisäksi tulevat ja tehdyt huollot näkee järjestelmästä helposti, iloitsee Tiiri.

Novin raporttien kautta voidaan seurata esimerkiksi eniten kunnossapidon työaikaa vieneitä laitekorjauksia tai vaikkapa laitteen seisonta-aikaa. Lähitulevaisuudessa aktivoidaan käyttöön tuotannon työpyynnöt kunnossapidolle. Tiirin tavoitteena on saada jokainen leipomon kone järjestelmään ja kaikista linjoista ennakkohuoltosuunnitelmat pyörimään. 

– Ja tämän jälkeen päästään suunnittelemaan varastonhallinnan ja varaosien käsittelemistä Novin avulla, Tiiri summaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Projektista lyhyesti

1

Novi-kunnossapitojärjestelmän käyttöönotto tapahtui rivakasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.

2

Järjestelmän personointi omaan käyttötarpeeseen onnistui mutkattomasti asiantuntijoiden ohjauksessa.

3

Raporttien avulla seurataan työskentelyn ja tehokkuuden kannalta olennaisia tunnuslukuja.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

Fazer makeiset

Makeistehtaan lukuisat valmistuslinjat säteilevät kaikkiin laitoksen prosesseihin. Siksi kokonaiskäytettävyyden mittaaminen ja ongelmien paikallistaminen on erittäin tärkeää. Mittaustieto kertoo myös, paljonko rahaa säästyy.

Ifolor

Kunnossapitojärjestelmän hankinnan jälkeen Ifolorilla on pystytty lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja jopa 40 prosenttia. Novin avulla olemme pystyneet kehittämään tuotannon ja kunnossapidon välistä yhteistyötä. Huoltokutsut ja niiden tila ovat nyt kaikkien nähtävillä. Toiminta on läpinäkyvää ja kaikilla on käytössään reaaliaikainen tilannetieto.

Napapiirin Energia ja Vesi Oy

Kasvavan ja kehittyvän yrityksen kunnossapito kaipasi kunnossapitojärjestelmän tehostamista. ”Novi valikoitui käyttöömme sen joustavuuden, mobiiliuden sekä muokattavuuden vuoksi.”