Haaste: Visuaalisempaa dataa myynnin ja liiketoiminnan päivittäisjohtamiseen

Bob the Robotilla tapahtui organisaatiomuutos, jossa tiimeille ja tiiminvetäjille tuli enemmän vastuuta myynnistä, liiketoiminnasta ja henkilöstöstä. Sitä tukemaan haluttiin visuaalisempi ja ajantasaisempi raportointi sekä yhdenmuotoista dataa johtamisessa onnistumiseen.

Aiemmin käytössä oli kolme eri alustaa. Asioita seurattiin viikko- tai kuukausitasolla Exceleistä ja toiminnanohjausjärjestelmästä ja osa datasta tuli vielä kirjanpidostakin.

Olimme etsineet jo pidempään sopivaa kumppania sisäiseen raportointitarpeeseen. Saimme suosituksen Pinjasta ja sielujen sympatia löytyi heti.

Ratkaisu: Selkeä, ajantasainen ja helposti ymmärrettävä raportointi - luovat ihmiset saatiin ymmärtämään katetta

“Less is more, kun puhutaan siitä, millaisia asioita markkinointialalla toimivan asiantuntijaorganisaation tulee mitata”, kertoo Marjut Leikas, talous-, hallinto- ja henkilöstöjohtaja Bob The Robotilta. 

“Olimme etsineet jo pidempään sopivaa kumppania sisäiseen raportointitarpeeseen. Saimme suosituksen Pinjasta ja sielujen sympatia löytyi heti. Juteltiin oikeista ja samoista asioista. Tässä oli tosi hieno ja ketterä prosessi, juuri sellainen kuin pitää olla, eli tehdään samalla kun mietitään ja suunnitellaan”, Leikas kertoo. 

“Yhdessä Pinjan kanssa olemme saaneet raportointimme näyttämään selkeältä ja helposti ymmärrettävältä. On jännittävää nähdä, mitä firmassa tapahtuu, kun yhtiötä aletaan johtamaan näiden visuaalisten lukujen ja mittareiden avulla. Järjestelmään on esimerkiksi visualisoitu asiakaskate ”akvaariona”, jossa huonosti voivat asiakkaat nousevat kuin kalat kuolleina pintaan”, Leikas jatkaa.

“Yhdessä Pinjan kanssa olemme saaneet raportointimme näyttämään selkeältä ja helposti ymmärrettävältä. On jännittävää nähdä, mitä firmassa tapahtuu, kun yhtiötä aletaan johtamaan näiden visuaalisten lukujen ja mittareiden avulla."
Marjut Leikas, talous-, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, Bob The Robot

Visuaalisempi, ajantasainen raportointi

“Mittareita tarvitaan mielestäni hyvin vähän; tärkeintä on löytää ne oikeat asiat. Meillä ne ovat: myyntikate, keskituntihinta, henkilöstön laskutettavuus- ja käyttöaste. Käytössämme oli jos jonkinmoista Exceliä ja hyvinkin staattista numeerista raporttia. Halusimme niihin värejä, visuaalisuutta ja ”häläreitä”, jotta ihmiset oppisivat havainnoimaan asioita tyyliin, että ”mitä tää 100 tai 150 tarkoittaa”, kun sulla on ne käppyrät siinä edessä, tai että punainen ei ole hyvä ja sininen on hyvä juttu”, Leikas kertoo. 

Pinja on rakentanut rajapinnan ValueFrame-ERPiin ja tiedot ovat saatavilla tarvittaessa. Tavoitteena on laajentaa dynaamista raportointia mahdollisesti myöhemmin myös tulos- ja hallitustyöskentelyn raportointiin.

Bob the Robotille tärkein hyöty on ollut se, että kaikki käyttävät nyt samoja raportteja ja puhutaan aina samoista asioista sekä taustavaikuttajista. Aiemmin jokaisella on ollut oma kulma asioihin. “Käppyrät ovat nyt ajantasaisia ja isomman porukan saatavilla. Nyt pystymme katsomaan yhtiön tärkeimpiä mittareita ja toiminnan tasoa niin sanotusti yhden nappulan takaa ja vaikka joka aamu tai milloin tarvetta onkaan”, Leikas kertoo. 

“Projekti tienaa suhteellisen nopeasti itsensä takaisin – arviolta puolessa vuodessa. Sisäisesti suurin resurssisyöppö on se, että ihmisillä menee aikaa oppia luopumaan omista Exceleistään. Siihen kehitämme sisäisesti ratkaisua ja toivomme myös Pinjalta hyviä kokemuksia muista asiakkuuksista asian juurruttamiseksi toimintaan. ”After sales” on tärkeää, samoin ihmisten sitouttaminen uuteen. Oli tosi kiva, että Pinjalta soitettiin perään ja kyseltiin, miten meillä on mennyt”, Leikas päättää.

Marjut Leikas

talous-, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, Bob The Robot

Tutustu myös näihin menestystarinoihin

PKC

”Inhimillisen virheen mahdollisuus poistuu, kun mittaus tehdään koneellisesti ja systemaattisesti jokaisesta tuotteesta. Ratkaisun avulla säästetään niin työtunneissa kuin materiaalimäärissäkin.”

Valtra

”Pinjalla löytyy osaamista ja palvelua automaation kaikilla osa-alueilla, mm. ohjelmisto-, instrumentointi-, sähköistys- ja tietoverkkosuunnittelussa.”

Rocla

”Simulaattorin ansiosta meillä on mahdollisuus tehdä testit entistäkin tarkemmin, paremmin ja tehokkaammin.”