Tuotantoympäristön ylläpitopalvelu toi mielenrauhan

Betoniteam Oy:n tuotantolaitokselta Jyväskylästä toimitetaan joka päivä kymmeniä autokuormia valmisbetonia keskisuomalaisille työmaille. Jotta tuotanto rullaisi hyvin, on tietojärjestelmien toimittava luotettavasti. Tietojärjestelmät nimittäin ohjaavat koko prosessia tuotannosta laskutukseen asti. Sitä, missä suhteessa raaka-aineita sekoitetaan, kuinka paljon tehdään, mihin aikaan jne.

Prosessiin on kytketty suuri määrä erilaisia laitteita: palvelin, työasemia, vaakoja, kosteusantureita, betonimyllyn toiminnanohjaus, virtausmittareita sekä erilaisia tulostimia. Jos johonkin näistä tulee vika, seurauksena voi olla tuotantokatkos ja pahimmillaan merkittävät taloudelliset menetykset. Tämä riski haluttiin minimoida.

Olimme ongelmissa vanhoja peruja olevan tietojärjestelmän kanssa, sillä sen tuntevat henkilöt olivat vaihtuneet. Pinja aloitti työn kartoittamalla koko IT-ympäristömme. Nyt parasta on mielenrauha, kun kaikki tietävät, että on joku jolle soittaa tarpeen tullen.

Haluatko tietää lisää?

Aiemmin IT-ympäristöt olivat samassa verkossa, johon liittyi tietoturvariskejä

Aiemmin Betoniteamin toimiston ja tuotannon IT-ympäristöt olivat samassa verkossa, tavallisen työaseman päässä. Tähän liittyy erittäin paljon tietoturva- ja käyttövarmuusriskejä.

– Koko homma lähti oikeastaan siitä, että meillä tuli ongelmaa tulostimen kanssa. Aiempi IT-toimittaja toi meille uuden tulostimen, mutta ei saanutkaan sitä toimimaan. Heräsi ajatus, että koko IT-ympäristö olisi hyvä käydä läpi ja saattaa ajan tasalle, Betoniteam Oy:n Jyväskylän betoniasemasta vastaava Jani Ojala kertoo.

Heräsi ajatus, että koko IT-ympäristö olisi hyvä käydä läpi ja saattaa ajan tasalle.

“Käyttöönotto meni yllättävänkin nopeasti ja huomaamattomasti”

– Meille kriittisin asia on käyttövarmuus. Sen on oltava sellaisella pohjalla, ettei tuotanto pääse keskeytymään. Olimme ongelmissa vanhoja peruja olevan tietojärjestelmän kanssa, sillä sen tuntevat henkilöt olivat vaihtuneet, eikä meillä ollut riittävää osaamista mahdollisissa vikatilanteissa. Tukea ei ollut saatavilla mistään, Ojala sanoo.

Asiat haluttiin sellaiselle mallille, että paikalle saataisiin nopealla aikataululla osaava henkilö mahdollista vikatilannetta selvittämään.

– Pinja aloitti työn kartoittamalla koko IT-ympäristömme. Sen jälkeen he tekivät suunnitelman kokonaisuuden kehittämisestä, jota sitten lähdettiin toteuttamaan. Käyttöönotto meni yllättävänkin nopeasti ja huomaamattomasti. Luulimme, että täällä paikan päällä tapahtuisi paljon enemmän, mutta suurin osa työstä olikin tehty jo etukäteen Pinjalla. Lopputuloksena saimme uudistuneen IT-ympäristön, johon suurin osa laitteistakin vaihdettiin varmuuden takaamiseksi. Samalla toimiston ja tuotannon verkot eriytettiin toisistaan.

– Nyt parasta on mielenrauha, kun kaikki tietävät, että on joku jolle soittaa tarpeen tullen. Asiat hoituvat ja järjestelmät pyörivät, eikä asiaan tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota. Voimme keskittyä betonin tekoon, niin kuin pitääkin, Ojala iloitsee.

Jani Ojala

Jyväskylän betoniaseman vastaava

Vastaavia menestystarinoita

Kuopion Energia

”Kuopion Energialla kirjautuu parhaina vuosina lähes kaksi miljoonaa kuutiota polttoaineita Once-järjestelmään”

Smartius

”Halusimme turvallisen ja kotimaisen palveluntarjoajan vastaamaan IT-ratkaisuistamme”

IdHAIR

”Saimme IT-asioihin selkeyttä ja vaivattomuutta Pinjan kokonaispalvelun avulla”