Atrian kokoisessa talossa tuotenimikkeitä on valtava määrä, joten luotettavaan tietoon pohjautuva suunnittelu ja päätöksenteko on ehdottoman tärkeää. Ohjausjohtaja Pekka Korpeinen vastaa Atria Suomessa muun muassa lihataseen hallinnasta, lihaohjauksesta, liharaaka-aineen hankinnoista ja siipikarjan teollisuusmyynnistä.
– Lihataseen hallinnassa kyse on lyhyesti sanottuna siitä, että toisessa päässä on kysyntä, toisessa tarjonta – sisältäen muun muassa alkutuotannon ja sen kasvatuspotentiaalin. Näiden välillä tehdään jatkuvaa laskentaa ja yhteensovittamista, ja tavoitellaan tietysti mahdollisimman hyvää tasapainoa, Korpeinen kuvaa.
Rullaavan lihataseen kehitysprojektia vetäneeseen ohjausryhmään kuului Atrialta Korpeisen ohella projektipäällikkö Jari Koljonen, IT-johto, järjestelmäpäällikkö, talousjohto, business controller sekä tilaus- ja toimitusketjun johto. Olennaista oli aloittaa selvittämällä, mihin kysymyksiin tarkalleen ottaen haluttiin vastauksia.
– Lihataseen hallinnassa suurena haasteena oli se, että meillä on niin paljon muuttuvia tekijöitä, kuten erilaisia tuotetyyppejä, leikkuu- ja pakkausreseptejä, eläinlajeja ja niiden sisäisiä vaateita. Muutos yhdessä asiassa aiheuttaa muutostarpeita monessa muussa paikassa, ja tämä tiedonsiirto oli aiemmin pitkälti inhimillisten tekijöiden varassa, Korpeinen kertoo.
Tiedontarve kiteytettiin lopulta kahteen pääasiaan: yhtäältä haluttiin helpottaa päivittäisiä, operatiivisia toimintoja ja lihataseen hallintaa, toisaalta haluttiin saada kerättyä helposti tiedot sisäisen laskennan ja budjetoinnin tarpeisiin. Ratkaisu toteutettiin tältä kaksijakoiselta pohjalta ja integroitiin muihin Atrian tarvitsemiin järjestelmiin. Nyt PESillä suunnitellaan koko Atria Suomen lihatarpeet.
Järjestelmän käyttöönoton jälkeen moni asia atrialaisten arjessa on muuttunut. PES automatisoi suuren osan lihataseen hallintaan liittyvästä laskennasta, ja helpomman tiedonsaannin vaikutukset näkyvät kaikissa muissakin toiminnoissa. Samalla on päästy eroon henkilöityneistä tehtävänkuvista ja Excel-tiedostoista sekä saatu hiljainen tieto tallennettua järjestelmään kaikkien yhteisesti hyödynnettäväksi. Näin myös viestintä eri toimintojen ja henkilöiden välillä on merkittävästi helpottunut.