Automaation modernisointi sai vanhan tuotantokoneen toimimaan millintarkasti ja luotettavasti

Pinja toteutti ABB:n Motors and Generators -yksikölle käämivyyhtien taivutuskoneiden ohjausjärjestelmien modernisoinnin Helsingissä ja Viipurissa. Projekteissa ABB sai luotettavasti toimivat, uudistetut koneet, joilla kuparisten käämivyyhtien taivutus onnistuu vielä pitkälle tulevaisuuteen. Parantunut toimintavarmuus on lisännyt käyttöastetta ja tehostanut tuotantoa.

”ABB Oy valmistaa moottoreita ja generaattoreita teollisuuden tarpeisiin, kuten voimalaitoksiin ja suuriin rahtialuksiin mittatilaustyönä. Helsingin tehtaalla käytössä olleessa käämivyyhtien taivutuskoneessa oli ilmennyt ongelmia jo pitkään. Koneen modernisoinnin haasteeseen tarttunut Pinja purki vanhan automaation ja rakensi tilalle älykkään ohjausjärjestelmän.

Modernisointi paransi taivutuskoneen käyttöastetta huomattavasti, kun toimintavarmuus saatiin kohdalleen. Käyttäjäystävällisemmän ohjausjärjestelmän myötä konetta on helpompi ylläpitää, sillä hälytyksen sattuessa järjestelmä ilmoittaa, mistä kiikastaa. Tämä tehostaa toimintaa ja säästää tietysti viime kädessä rahaa.

Saimme projektissa uudenveroisen koneen, jonka automaatio pelaa nyt millintarkasti ja luotettavasti. Uudistetulla koneella taivutamme käämivyyhtejä pitkälle tulevaisuuteen.

Saumattomalla tiimityöllä voidaan ratkoa mahdottomia ongelmia

Pinja suunnitteli automaation perusrungon suhteellisen itsenäisesti. Käämivyyhtien taivutuskoneen monimutkaisuus asetti omat haasteensa, sillä laite koostuu 15 akselista, joista 14 akselia liikkuu synkronisesti. Erityisesti kuukauden päivät kestäneessä käyttöönottovaiheessa oli hienoa huomata, kuinka Pinjan asiantuntijat ja oma väkemme tekivät saumatonta yhteistyötä vaikeiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Kaikkien laskutaidot olivat koetuksella, ja välillä akseleiden liikeratoja hahmoteltiin jopa tehtaan lattialle. Haastetta ja ihmeteltävää riitti jokaiselle päivälle, mutta onneksi meillä oli loistava tiimi ratkomassa koneen sielunelämää.

Kuukauden seisokilla kuin uusi tuotantokone

R&D-projektiksi luokiteltava tuotantokoneen automaatioprojekti sujui Pinjalta mallikkaasti. Nyt meillä on uutta vastaava käämivyyhtien taivutuskone käytössämme.

Olemme olleet tyytyväisiä myös projektin jälkeiseen yhteistyöhön. Suomessa toteutettu pilotti sai jatkoa, kun ABB:n Viipurin tehtaan vastaava kone modernisoitiin. Projektit ovat luoneen hyvän pohjan tulevaisuuden yhteistyölle.”

Haastetta ja ihmeteltävää riitti jokaiselle päivälle, mutta onneksi meillä oli loistava tiimi ratkomassa koneen sielunelämää.

Jarno Välimäki
Tuotannon kehitysinsinööri ABB Oy, Motors and Generators -tulosyksikkö

ABB logo

Lue lisää

Siemens-menestystarina
Fortum-menestystarina
Automaatio

Lisätietoja

Simo Salonen
simo.salonen@pinja.com
+358 50 5644 301